Има Будапеща и Унгария. Акош и Адам се преместиха в

...
Има Будапеща и Унгария. Акош и Адам се преместиха в
Коментари Харесай

Застрашена демокрация: борбите на младежта в Унгария на Орбан

Има Будапеща и Унгария. Акош и Адам се реалокираха в столицата, откакто израснаха в провинциална, консервативна Унгария. Известен като прелъстителен и демократичен град, Будапеща е в внезапен контрастност с националистическата политика на държавното управление на страната. Тези двама млади унгарци ни споделиха какво значи да си на 20 години и да живееш под това властническо държавно управление. |

„ Когато дойдох в Будапеща, беше като културен потрес. “ Голямото пренасяне на Акош в унгарската столица преди 10 години бележи началото на новия му живот. Първоначално от малко село в Югоизточна Унгария, 29-годишният ЛГБТ+ деятел е израснал в консервативно семейство. „ Дядо ми се кандидатира за локални избори с Фидес, партията на Виктор Орбан. Той е един от огромните му поддръжници. “

Въпреки че актуалният му мандат като министър-председател стартира през 2010 година, националистическият и закостенял водач Виктор Орбан към този момент беше заемал поста сред 1998 година и 2002 година През април 2022 година той завоюва четвърти следващ мандат. Това значи, че на 20-годишна възраст младите унгарци са го познавали като глава на държавното управление през половината си живот.

Невидима ЛГБТ+ общност 

В фамилията на Акош и в учебно заведение хомосексуалността беше табу предмет: „ Познавам някои учители, които се озоваха на първите страници на държавните медии единствено тъй като говореха за ЛГБТК тематики. “ Така той изчака, до момента в който „ напусне гнездото “ и се насочи към огромния град, преди да излезе при най-близките си.

Днес той откри място за себе си в необятната активистка сцена на столицата, работейки дружно с ЛГБТ+ асоциация. И има какво да се направи: две години след влизането в действие на закона, забраняващ разпространяването на наличие, за което се счита, че предизвиква хомосексуалността и смяната на пола, ЛГБТ+ деятели като Ákos към момента страдат от следствията. Законът ускори дискриминирането против ЛГБТ+ общността в страна, която към този момент „ към този момент не се смята за цялостна народна власт “ от Европейски Съюз.

Доминирането на консервативния и традиционалистки модел 

В един от жилищните квартали на Будапеща покрайнини, Адам претърпява изцяло друга действителност. Въпреки това, той също не се усеща взет от държавното управление си. Причината? Той не желае деца. „ В Унгария би трябвало да създадеш семейство, с цел да получиш поддръжка от държавното управление. Ако си над 25 години, само че не искаш деца, си оставен на произвола на ориста “, изяснява инфлуенсърът и амбициозният ефирен водещ.

Този обичаен, закостенял модел се разпространява мощно в обществените медии от държавното управление на Орбан като отговор на намаляващата раждаемост и приключването на мозъци в Унгария. През последните 10 години повече от половин милион унгарци са напуснали страната, с цел да учат или работят в чужбина, съгласно Deutsche Welle. Но това не е нито в проектите на Адам, нито на Акос. „ Чувствам се в действителност потребен тук “, изяснява Акос. „ Не бих бил деятел, в случай че не виждах големия капацитет на моята страна.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР