Има бивши партньори, но бивши родители няма. Родителското отчуждение е

...
Има бивши партньори, но бивши родители няма. Родителското отчуждение е
Коментари Харесай

Каузата за споделено родителство: Докога деца ще растат като сираци при живи родители?

Има някогашни сътрудници, само че някогашни родители няма. Родителското отчуждение е форма на принуждение по отношение на детето , като то е допустимо, тъй като институциите го разрешават.

Това обявиха в студиото на Euronews PrimeTime юрист Юлия Раданова, която е и основател на Института по медиация и ръководство на разногласия и Слави Несторов – създател на Фондация „ Споделено родителство “.

„ Убийството на Пейо Пеев поради спор за наставнически права е крайната фаза на това, което войната на родителите може да одобри като форма “, уточни Юлия Раданова.

Според Слави Несторов това ликвидиране е можело да бъде предотвратено, в случай че е имало законодателна промяна в точния момент.

Споделеното родителство е една дребна вървя към смяната , тъй като даже да се одобри законът за споделено родителство, по-късно би трябвало той да се приложи институционално “, акцентира Несторов и добави, че и в този момент има правосъдни решения, които не се извършват и няма ефикасни механизми за надзор, заради което е неотложно да се одобри законодателна рамка, която да разрешава минимално равнище на тълкувание.

„ Практически децата са в един безспорен капан – клопката на лоялността, тъй като те са позицията си, въпреки всичко, на подчинени, разчитащи на възрастния, който ги отглежда “, уточни Юлия Раданова.

„ Това, което в действителност е огромната промяна, и тя ще се случи от 1 юли 2024 година, е въвеждането на наложителна медиация, където съдии по брачните разногласия, по тези, свързани с упражняването на родителските права, ще могат не просто да насочат пожелателно и да пратят страни на медиация, а ще могат и да ги задължат да посетят посредник “, изясни тя.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР