Има библиотеки и читалища, в които от времето на проф.

...
Има библиотеки и читалища, в които от времето на проф.
Коментари Харесай

Иван Ченчев: За читалищата трябва да работим заедно, а не да развиваме политически тези, използвайки проблемите им

Има библиотеки и читалища, в които от времето на проф. Стефан Данаилов като министър, не е влезнало нито едно ново заглавие, уточни зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия и член на Комисията по просвета

„ Читалищата са част от нашата народопсихология. Те са тези, които резервираха българския дух, просвета и обичаи, даже и в годините на иго, когато не сме имали страна. По тази причина ще напомня някои обстоятелства – тъй като са значими, тъй като демонстрират отношение, тъй като демонстрират политики – нещо за което сме се събрали да работим “. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия и член на Комисията по просвета и медии Иван Ченчев при разискване на финансирането на читалищата.

„ През 2005 година при починалия проф. Стефан Данаилов, като министър на културата, бе предпазена в 5-годишната тактика на държавното управление като четвърти приоритет. С съществена цел постигане на 1 % от брутния вътрешен артикул. Годишният бюджет на Министерството на културата заделяше по 8 млн. лева годишно за родните читалища “, уточни Иван Ченчев.

По думите му тогава по стратегия за възобновяване на книжния им фонд, взаимно с българските издателства и по предложение на читалищните дейци, всяка година са били закупувани българска художествена литература, справочна литература, преводна научна литература. Въведен е за първи път стандарта за прехрана на една читалищна численост, като субсидираните бройки последователно се усилват и през днешния ден те са към този момент 7 700.

С значимата смяна в Закона за националните читалища се вкарва и длъжността „ читалищен секретар “. „ Оттогава обаче пари за нова литература няма, нито за съоръжение на любителското изкуство. Има библиотеки и читалища, в които не е влизало нито едно ново заглавие от 2009 година! Имаше години, когато с тъга се предвиждаха едвам по 2 млн. лева в бюджета, имаше години когато и тях не осигуряваха за прехрана на читалищата “, съобщи Иван Ченчев.

Той засегна и нещо, с което постоянно народните представители се сблъскват в изборните си региони: под някаква форма или интервенция на кмета не се разрешава даже една численост за един читалищен секретар. „ Ако на кмета нещо не му е угодно – тази численост или не се заема, или се заема от „ определения “. Именно затова считам, че през днешния ден дружно, консенсусно би трябвало да решаваме проблемите на читалищата, а не избрани политически сили да развиват политически тези, употребявайки пропуски и проблеми, наслагвани във времето “, акцентира зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия.

Той напомни договореностите при подписването на съдружното съглашение: „ И опозицията, и ръководещите знаят какво се разбрахме: до края на първата година от взаимното ни ръководство да достигнем 0.9 %, а до края на мандата – 1.5 % от Брутният вътрешен продукт за член 17. С което се надявам на по-осезателни благоприятни условия за финансови разноски, за цифровизация на фондове, за растеж на заплатите на работещите в областта на културата с 20 до 25 %. И се надявам да го създадем. Засега, в бюджета за 2022 година се планува едвам 0.6 % от Брутният вътрешен продукт за читалищата “, съобщи Иван Ченчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР