Има атмосфера на гражданска война в Париж, като oт една

...
Има атмосфера на гражданска война в Париж, като oт една
Коментари Харесай

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Има атмосфера на революция в Париж, като oт една страна е един мощен международен водач в лицето на Еманюел Макрон, който забогатя като капиталов банкер, а от друга, са все по-голямата маса от протестиращи, които изпитват незадоволство и пренебрежение , оповестява TIME.

Протестиращите " жълти жилетки " се сблъскаха с полиция в Париж, задържани са 39 души , френската полиция употребява сълзотворен газ, гранати за замайване и водни оръдия против митингите на Шанз-Елизе в Париж, третия протест против високите цени на горивата, оповестява " Ройтерс ".

Крайно десни и извънредно леви групи се инфилтрират в придвижването " жълти жилетки ", спонтанното национално неодобрение против нарастването на налози, горива и високата цена за живот . Повече от две седмици " жълтите жилетки " блокираха пътища в митинги във Франция, като сложиха едно от най-големите и най-устойчиви провокации, пред които Еманюъл Макрон се изправи в своето 18-месечно председателство.

 Макрон е чул гнева на жителите, само че насилието няма да промени политиката
Макрон е чул гнева на жителите, само че насилието няма да промени политиката

Обявява национални съвещания в отговор на митинга на " жълтите жилетки "

Стотици " жълти жилетки " се събраха под Триумфалната арка в горната част на Шанз-Елизе и седнаха, с цел да пеят " Марсилезата " , националния химн на Франция, и пеят: " Макрон подаде оставка "

Преди седмица хиляди протестиращи, проведени онлайн, трансфораха Шанз-Елизе в бойна зона , когато се сблъскаха с полицията. " Ние се тормозим, че дребни групи от протестиращи, които не са жълти жилетки, ще се промъкнат , с цел да се борят със силите за сигурност и да се опълчват на властта на страната ", разяснява Денис Якоб, общоприет секретар на Дружеството за различна полиция.

" Като се има поради високото равнище на сигурност към булеварда, сме обезпокоени, че бунтуващите се ще отидат на други места ", добавя той.

Длъжностни лица разясняват, че към 5 000 служители на реда и жандармерия охраняват Париж, до момента в който предходната събота те са 3 000 . Други 5 000 души ще бъдат ситуирани в други елементи на Франция за други митинги на " жълтите жилетки ".

 Около 1,5 млн. евро са вредите от конфликтите в Париж
Около 1,5 млн. евро са вредите от конфликтите в Париж

Мобилизирани 200 спомагателни служащи за поправки на улици и здания

Работниците издигат железни бариери и дъски от шперплат на стъклените фасади на заведения за хранене и бутици , покриващи най-известния бул. в Париж. Шанз-Елизе е бъде затворен за придвижване, а пешеходците се пропущат посредством контролно-пропускателни пунктове .

" Има доста подстрекателства в обществените медии и чакаме доста принуждение ", сподели Давид Мишо от полицейския съюз на UNSA.



Френският президент се приземи в Аржентина за годишната среща на върха на Г-20, като един от най-важните водачи на групата. Но това е отмора спрямо бъркотията във Франция , добавя TIME.

Протестите притеглят голям брой хора, появяват се барикади, блокират се пътища за достъп , разрушават се прозорци и се замерват служителите на реда охраняващи Шанз-Елизе.

" Има атмосфера на революция. Макрон има огромна отговорност в този момент. Той може или да успокои обстановката, или да я възпламени . Президентът може да е в Аржентина, само че той не е в заточение ", разяснява Тиери Пол Валет, представител на придвижването.

" Макрон е ненавиждан, той не разисква, той не дебатира, той е властнически ", а дали Макрон ще завоюва втори мандат като президент през 2022 година, " това е невероятно, това ще е знамение ", добавя Валет, 42-годишен художник и публицист.

Припомняме, през вчерашния ден стотици " жълти жилетки " блокираха трафика на булеварди в Брюксел и няколко основни автомагистрали, водещи до центъра на столицата. Протестиращите скандираха " Макрон - подай оставка! Мишел (б.р. министър-председател на Белгия) - подай оставка ! "

По публична информация в митингите са взели участие 500 души, а съгласно информация от обществените мрежи и участниците, в митингите са взели участие хиляди. И белгийската полиция употребява водни оръдия и сълзотворен газ , откакто бяха обърнати два полицейски микробуса .

 Стотици
Стотици " жълти жилетки " блокираха центъра на Брюксел

Полицията употребява водни оръдия, задържани са над 60 души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР