Има активизиране на НАТО и ЕС срещу набезите на хутите.

...
Има активизиране на НАТО и ЕС срещу набезите на хутите.
Коментари Харесай

Георги Цветков: Участието на България в мисията на ЕС срещу хутите ще е по-скоро символично

" Има активизиране на НАТО и Европейски Съюз против набезите на хутите. Участието на България в задачата на Европейски Съюз против хутите в Червено море ще е по- скоро алегорично ", заяви анализаторът и учител по национална сигурност и защита Георги Цветков в предаването " Кой Говори "  по Дарик.

Георги Цветков разяснява напрежението в района на Червено море и активизацията на НАТО и Европейски Съюз против нападенията на хутите. Той означи, че българското присъединяване може да бъде по-скоро алегорично, защото страната към момента чака доставката на подобаващи бойни кораби, а наличните ни съдове са предопределени най-вече за патрулни дейности.

" Това не се случва за първи път, интервенции на НАТО и Европейски Съюз действат в региона на Червено море. Държавите, които са членки на организацията, разполагат с доста висок военноморски потенциал. Затова не чакаме българското присъединяване да не бъде с висок профил. "

" От това, което е известно, всичко върви по проект. Може би първите два бойни кораба ще бъдат подготвени през 2025 година или 2026 година ", сподели Цветков.

" България би трябвало да придобие общо 16 самолета F-16. За момента уверенията са, че всичко върви добре съгласно графиците. Оскъпяването на самолетите се дължи на повишението на цените на строителните материали ", увери той.

" Ако би трябвало да се откри авариен вид, ще бъдат употребявани разнообразни варианти ", сподели анализаторът и учител по национална сигурност и защита.

Относно присъединяване в бойни групи на НАТО, Цветков показва, че това сега се разисква за една бойна група. Ако има опасения за разноските, България може да употребява съюзни фондове за финансиране. Такава подготовка, съгласно анализатора, би била от изгода освен за сигурността на страната, само че и за вложения в стопанската система и инфраструктурата.

" От началото на плана за бойните машини " Страйкър ", едно от изискванията бе ремонтът им да се реализира в България. Най-сериозното предизвикателство още веднъж е дали ние ще сме в положение да изградим този потенциал с нужната работна ръка ", добави Цветков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР