Има 10-годишни деца в трети клас, които почти не знаят

...
Има 10-годишни деца в трети клас, които почти не знаят
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Има българчета, които са емигранти в собствената си страна

Има 10-годишни деца в трети клас, които съвсем не знаят български, те са емигранти в страната си . 13-14% е процентът на прибързано отпадналите деца, 130 хиляди възпитаници отпадат от системата на образованието прибързано. Това е доста предизвикателство пред страната ни. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.
18-24% са първокласниците, чийто майчин език не е българският. Затова в случай че са обхванати от предучилищното обучение, нещата може да се подобрят, счита министърът.
По думите му една част от тези деца са трайно отвън страната. До момента мобилните екипи на министерството са посетили 50 хиляди адреса. Установено е, че една част от децата са отвън страната, друга част живеят на различен адрес, а трети са се записали в учебно заведение.
Министърът увери пред bTV, че до края на октомври ще има информация за всички 200 хиляди деца, които не са в системата.
Първото нещо е да убедим родителите да запишат детето. Провеждат се диалози, след това се организират наказания. Ще предложим и други обществени заплащания да се обвържат с посещаемостта на учебно заведение, добави още Вълчев. Той подсети значимостта на това всяко едно дете да бъде обхванато от предучилищното обучение и да върви на детска градина.
Агресията е един от проблемите изобщо на актуалното общество, не може да го решим с единични ограничения. Надявам се от началото на идната година да има повече психилози, сподели още министърът.
Междувременно родители, които не са съгласни със свалянето на възрастта на наложителното предучилищно обучение, излязоха с отворено писмо до институциите .
" Разбираме крайната нужда от дълбоки и дълготрайни промени в системата на предучилищното и учебното обучение. Резултатите на българските възпитаници на интернационалния тест PISA, които демонстрират, че близо 40% от тях са функционално необразовани, са стряскащи! Но е реалност, че това са точно възпитаници, прекарали 8 или повече години в системата на българското държавно обучение! Против всякаква логичност и здрав разсъдък е да се предлага още по-ранно обгръщане и по-дълъг престой в система, която потвърдено създава неначетеност и некадърност у децата да мислят и проучват ", написа в документа, подписан от над 300 родители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР