Има 1,5% ръст на заболяемостта от КОВИД-19 в страната, но

...
Има 1,5% ръст на заболяемостта от КОВИД-19 в страната, но
Коментари Харесай

Има ръст на заразените с КОВИД-19

Има 1,5% растеж на заболяемостта от КОВИД-19 в страната, само че не виждам драма в развиването на вируса, съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. По думите му обаче е спряла наклонността на спад. Вирусът е почнал да става ендемичен - предава се по-лесно, само че не предизвиква тежко боледуване и не носи толкоз тежки последици.

Нови ограничаващи ограничения не са на дневен ред, само че в случай че има съществено повишаване на болните и напън върху здравната система, и такива ще бъдат премислени, съобщи Кунчев. Той очерта и вид за развиване на вируса в отрицателна посока. " Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вид или вариант, тогава вероятността за България като минимум имунизирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост ", предвижда доцент Кунчев. Той не е оптимистичен, че доста хора в България ще се имунизират, само че е безапелационен, че имунизацията би трябвало да бъде увеличена, тъй като " никой не може да знае какво ще се случи в идния есенно-зимен сезон, дали няма да има нов вид или нов вариант ".

Бежанската вълна няма да повлияе на разпространяването на пандемията у нас, предвижда математикът проф. Николай Витанов. По думите му към момента у нас има дифузно разпространяване, а районите към Варна и Бургас са проблематични. Витанов пресметна, че " бежанците, които влизат у нас, би трябвало да са под 3500 дневно, с цел да се резервира спокойната обстановка у нас ". Витанов чака лятото да е умерено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР