ИМ>Въвеждат военно обучениеза учениците от 10 и 11 клас>Уроците ще

...
ИМ>Въвеждат военно обучениеза учениците от 10 и 11 клас>Уроците ще
Коментари Харесай

Въвеждат военно обучение за учениците от 10 и 11 клас

ИМ> Въвеждат военно образование
за учениците от 10 и 11 клас> Уроците ще се водят от военнослужещи или цивилни чиновници от Министерството на отбраната> От идната година учениците от 10 и 11 клас ще учат " Защита на отечеството ". Това планува план за разпоредба за образованието на българските жители за отбрана на отечеството, която заменя остарелия сходен документ от 2013 година Военното образование ще се организира по време тутакси на класния началник. То ще е в границите на 5 образователни часа за десети клас и 5 образователни часа за единадесети клас. 
Учениците от 10 клас ще усвояват познания и умения, свързани със отбраната на родината, ще учат за гражданско-военните връзки, за оказване помощ на популацията при рецесии от боен темперамент, за оцеляване при разкриване на невзривени муниции, за оказване на подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване. Борбата с противозаконния трафик на оръжие и тероризъм, отбраната на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия също ще бъдат част от уроците.
Темите за военното образование на учениците в 11 клас са история и настояще на въоръжените сили на България, присъединяване им в интервенции и задачи отвън територията на страната, същина, цели и задания на запаса и други
До 15 юли на съответната образователна година шефовете на междинните учебни заведения ще би трябвало да декларират до териториалните структури към Централното военно окръжие броя на паралелките в 10 и 11 клас за идната образователна година, в които ще се организира военното образование. До 15 октомври за първия образователен период и до 1 март за втория началникът му ще утвърждава план-графиците за въпросното образование. То ще се организира в наличието на класния началник от военнослужещи или цивилни чиновници от Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, минали подготовка за образование на възпитаници.
В проектонаредбата е планувано всеки, записал компетентност " Офицер от запаса " във висше военно учебно заведение, да заплаща по-ниска семестриална такса, с цел да довърши гражданската си компетентност в граждански университет.
Темата за военното образование не е нова. През 2013 година, по време на държавното управление на Пламен Орешарски, подкрепено от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, бяха въведени часове за начална военна подготовка на учениците от 9 и 10 клас, също в границите на пет часа за образователна година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР