> ИлюстрацияТова разказа за БТА ръководителят на проучванията гл.ас. д-р

...
> ИлюстрацияТова разказа за БТА ръководителят на проучванията гл.ас. д-р
Коментари Харесай

Археолози разкриха грънчарска работилница при разкопки край Варна

 > Илюстрация
Това описа за Българска телеграфна агенция ръководителят на изследванията гл.ас. доктор Владимир Славчев от Археологическия музей във Варна. Той напомни, че селището е датирано към 4700 прочие Хр. Освен обгорялото жилище, което се отнася към междинната каменно медна ера, археолозите са открили землянка от ранното Средновековие.

Оказа се, че постройката, която изследваме е доста солидна, доста горяла, с доста добре непокътнати разрушени стени, които са затрупали самите пространства, изясни експертът. В резултат на това се е образувал културен слой над 70 сантиметра и в продължение на 6 години археолозите разчистват падналите части вътре навътре в самите пространства.

След като започнаха да се обрисуват границите на постройката и вътрешното систематизиране на самите пространства, нашата версия е, че това не е елементарна жилищна постройка, а е грънчарска работилница, описа Славчев. Той изясни, че аргументите за това догатки са няколко. Първата е площта на постройката, която е към 40-50 кв.метра, само че е разграничена на три пространства и във всяко от тях има в допълнение най-различни уреди, които пречат да бъдат употребявани за всекидневни потребности и спане, защото пространството е доста мощно лимитирано.

В северното пространства има издигнати два подиума, единият е ограден със стена с релефна мазилка, има доста огромна за това време пещ - с диаметър към 1.40 метра, описа археологът. В югоизточното помещение е издигната една площадка-подиум, която заема половината от него и е с размери към 1.20 на 1.5 метра, а в югозападното помещение се оказа, че подовата настилка е калдаръмена и направена от камъни, няма глинена замазка.

Но за сметка на това в това помещение ние извадихме доста огромно количество горели вторично изпечени съдове и считаме, че това е било помещението за склад на готовата продукция, изясни експертът. В югоизточното помещение пък са открити доста принадлежности и сечива, които са употребявани за изработка на керамика - шпатули, костни сечива, с които се е нанасяла орнаментацията върху съдовете, каменни гладилки, с които е излъскване тяхната повърхнина. В северното помещение открихме и тази година изцяло разчистихме глинено корито, с височина на бордюра към 25 сантиметра, към което се откриват горели топки глина, които най-вероятно са приготовление за образуване на подготвена продукция - суровина, счита Славчев и добави, че затова счита, че тази постройка има индустриална функционалност. Освен че има доста уреди, самото пространство вътре в нея е разпределено на разнообразни височини.

Археологът напомни, че преди ръководеното от него изследване, което е почнало през 2011 година, в селището е имало три археологически акции, при които са обрисувани хронологическите рамки на селището и почти неговия териториален обсег - към 1.4-1.5 хектара. Нашата цел през цялото време е малко по малко да стартираме да изследваме западната част на това населено място, беше направена геомагнетика и по нея се обрисуваха петната от обгорели жилища, заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР