> ИлюстрацияРаботим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът на

...
> ИлюстрацияРаботим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът на
Коментари Харесай

Защо стоматолозите нямат достъп до регистъра на заразените?

 > Илюстрация
Работим в непрестанен риск, не знаем дали пациентът на вратата е преболедувал ковид или сега е болен. Но рискът не е единствено за нас – той е и за пациентите след него, да не приказваме за личния състав, който работи в клиниките, добави доктор Шарков.

Той призна, че има стоматолози, които са се заразили, измежду тях има и умряли. Искам обаче да кажа и още нещо – двама зъболекари сега са доброволци и работят в Коронавирус поделение в болничното заведение във Видин, където знаете какъв брой тежко е ситуацията и те не го акцентират. Това са доктор Петкана Поломска и доктор Страхил Станков – за първи път споделям имената им, разясни доктор Шарков.

Ние българите неглижираме, пренебрегване здравето на устата и устната хигиена, вървим на ортодонт тогава, когато към този момент се появи болежка, счита стоматологът.

Той даде потребни препоръки към всички – в случай че сме изкарали някакво грипно заболяване, без значение какво, наложително да сменим четката си за зъби. Хората с протези също би трябвало да съблюдават висока персонална хигиена след всяко хранене, изясни Шарков.

Той разяснява и известното научно проучване, че водата за уста може да помаха против ковид.

Да, водата за уста усъвършенства устната хигиена. Тя съдържа съставки, които обезвреждат микроорганизми и вируси. Само че, тази обява не изследва резултатът й за COVID-19, а за всички останали вируси и това води до съмнение, че тя би повлияла и на него, само че към този момент нямаме доказателство, безапелационен е стоматологът.

Дали и зъболекарите ще подлежат на имунизация дружно с медиците от първа линия – това занапред ще се разисква с Координационния съвет. Тази седмица предстоят договаряния и с Надзорния съвет на НЗОК, с цел да запазим изискванията на ограниченията каквито са сега, добави доктор Шарков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР