> ИлюстрацияДа бъдат ограничени всякакви дейности, които не са спешни

...
> ИлюстрацияДа бъдат ограничени всякакви дейности, които не са спешни
Коментари Харесай

Заради чумата по прасетата: Ограничават сафаритата, брането на гъби и пикниците във Варненско

 > Илюстрация
Да бъдат лимитирани всевъзможни действия, които не са незабавни като дърводобив, сафарита, пикници и бране на гъби на територията на Варна и областта са единствено част от ограниченията, показа след съвещанието за Varna24.bg доктор Златина Димова, шеф на БАБХ Варна.

Два пъти седмично ще бъдат претърсвани землищата в региона за мъртви свине. 

Стана ясно, че към 3000 са стопаните, които ще получат обезщетение от 300 лв. за непринудено изкланите свине в задните дворове. На тези, които не са спазили наредбите са формирани актове за административно нарушаване.

Д-р Димова показа, че при инспекциите се е стигало до съществени конфликти със притежатели на свине, които са оказали опозиция при осъществяването на заповедта. 

Тепърва ще стане ясно какъв брой животни от персоналните стопанства, които към момента не са изклани, ще бъдат евтаназирани. 

Припомняме, че след 1 септември 2019 година ще стартира изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, подхванали ограничения за разчистване и стерилизация на обектите, след непринудено асимилиране на месото от прасетата в персоналните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони към индустриалните ферми и тези, избрани с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо облекчение на притежателите на свине, представители на Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ще посетят обитаемоте места за погашение на подпомагането, за което кметът авансово ще обяви  деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

Допустими за подкрепяне са притежатели, които отглеждат до пет свине за угояване, ситуирани в санитарни зони и отглеждани във ферми вид,,лично стопанство ", които не продават на пазара, а добиват месо единствено за персонална приложимост. Те би трябвало да  бъдат включени в лист, направен от кмета на обитаемото място, а заверката трябваше да е до 26 август 2019 г.  Документът се показва в Областната епизоотична комисия, удостоверен от регионалния шеф и от формалния ветеринарен доктор, с автограф и щемпел.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по пример, в който всеки притежател заявява, че е усвоил непринудено месото. За да се възползва от помощта той би трябвало да е направил разчистване и стерилизация. Собственикът би трябвало да съобщи, че няма да отглежда свине в стопанството си за интервал минимум от 12 месеца след последната стерилизация.

Кметовете на обитаемоте места ще изготвят Констативен протокол по пример за засвидетелствуване на непринудено асимилиране на месото и разчистване и стерилизация на стопанството. Кметовете имат ангажимент да разгласяват на обществено място описите със стопаните, които следва да получат помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР