> ИлюстрацияБългария може да се похвали с качествени и модерни

...
> ИлюстрацияБългария може да се похвали с качествени и модерни
Коментари Харесай

Нови офиси никнат във Варна

 > Илюстрация
България може да се похвали с качествени и съвременни площи в открити бизнес местоположения, изключително в столицата. По отношение на целия пазар на офис площи клас А, B и С в София, предлагането през втората половина на 2019 година означи 4% растеж и доближи общо 2,2 млн. кв. м. С това за пръв път от четири години размерите на офисите клас А записаха превес над тези от клас В.

Сключените покупко-продажби с офиси през втората половина на 2019 година в столицата са за 109,26 хиляди кв. м, а за цялата година - 175,68 хиляди кв. м - резултати, сходни с тези от 2018 година Средните офертни наеми в сегмента в съответните региони са в диапазона 13-14 евро на кв. м на месец.

Участниците на пазара през втората половина на 2019 година чисто са усвоили 55 600 кв. м, а през цялата предходна година - 135 400 кв. м. Свободните площи на пазара са към 11%. В интервала 2020-2022 година се чака да бъдат приключени още 396 хиляди кв. м офиси, които все още са в интензивно строителство.

Високата конкуренция сред работодателите за привличане на качествени чиновници кара фирмите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Затова при избор на офис компаниите все по-често обръщат внимание с изключение на на общоприети неща като добра локация, транспортна обезпеченост и спомагателни услуги, само че имат и спомагателни условия за общите елементи и заобикалящата среда.

Търсенето на офис площи обичайно е предизвикано от компании от секторите осведомителни технологии (ИТ) и аутсорсинг (с 55% дял) и професионални услуги (21%), написа в разбор на компания за недвижими парцели.

Компаниите в областта на професионалните услуги избират здания в центъра на София. Това са компании, които работят по ръководство на планове или консултиране в области като интервенции с недвижими парцели, правни и финансови услуги, маркетинг, строителство и архитектура. Те може да са с няколко чиновници или със стотици души личен състав.

ИТ и аутсорсинг компаниите са с фокус върху външна страна на града. Именно там са трите най-динамично разрастващи се офис зони в столицата - регионите към 7-11 км на бул. " Цариградско шосе ", Бизнес Парк София и кв. " Хладилника ". Доказателство за това е възходящият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 година и към този момент доближава 35% от общия размер в столицата. Интересът на вложителите и строителите също е ориентиран към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от постройките в градеж са съсредоточени в тях. 62% от всички подписани покупко-продажби на пазара през предходната година са там.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР