> ИлюстрацияВъв Варна е пресечен канал за трафик на наркотици

...
> ИлюстрацияВъв Варна е пресечен канал за трафик на наркотици
Коментари Харесай

Във Варна пресякоха канал за трафик на кокаин за милиони към Нидерландия

 > Илюстрация
" Във Варна е кръстосан канал за трафик на опиати и по-конкретно кокаин от Суринам, през България за Нидерландия. На 11 ноември 2020 година чиновници на отделите за битка с наркотрафика и митническото гонене и разузнаване, както и от Териториалната дирекция Северна морска, са селектирали резервоар за осъществяване на инспекция по метода на аланиз на риска. В резултат на точно осъществените дейности, чиновници на отдел за битка с наркотрафика към Агенция " Митници “ са установили в част от стоката съществуване на вещество, което е реагирало на кокаин. Самата стока е била обработени дъски. Незабавно е известена прокуратурата и е стартирано досъдебно произвеждане под надзора и с директното присъединяване на прокурори от Оперативна програма Варна.  

В оперативно издивателните и следствените действия участие взеха проверяващи митнически инспектори от Агеция  " Митници ", чиновници на ДАНС, на териториалния бранш за битка с проведената престъпност.

В резултат на осъществените в началото следствени дейности в част от дъските са открити и конфискувани 234 пакета, фолирани. След разопаковане на наличието, е открито, че в тях са укрити 50,17 кг. кокаин с изключително висока непорочност на настоящия съставен елемент – 70,8%. За потребностите на правосъдното произвеждане оценката е 12 797 422 лева По наши данни, в случай че това вещество бъде премесено с примеси и пуснато на пазара, количеството би било най-малко 5 пъти повече.

Усилията на проверяващите бяха ориентирани към определяне на крайните получатели на тази стока. Бяха изпратени 4 европейски заповеди за следствие, които бяха изпълнени от нидерландските управляващи, като в последна сметка на 16 декември 2020 година бяга арестувани лица, за които считаме, че са съпричастни към осъществяване на закононарушението. Те са жители на кралство Нидерландия. В момента е изпратена европейска заповед за арест във връзка с едно от лицата, за които имаме доказателства за присъединяване в това закононарушение. Те подлежат на спомагателна инспекция. При осъществяване на следствените дейности в Нидерландия са конфискувани 76 000 евро, опиати, компютърни конфигурации, за които допускаме, че имат касателство към случая, както и други материални доказателства. Задържаните са имали контакти в България. Установени са двама български жители, които имат някакво отношение към стоката, само че можем да заявим с решителност към сегашния миг, че те не са били наясно какво е имало в материала “, разяснява прокурор Конов.

От Агенция " Митници " прецизираха, че не е забъркан корабът, в който е засечен контейнера с опиатите. Той е изпълнявал автобуси, носил е най-различни товари по количество и по тип по авансово избрани автобуси. Контейнерът е разтоварен на пристанище Варна и от тук е трябвало да отиде до надлежно място, където да бъде претрупан на камион, с цел да отпътуват за Холандия. Стана ясно още, че в логистиката има намесена българска фирма-получател на стоката, записана от холандски жител.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР