Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4 от 5Още от същото: ПосокиДългата

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4 от 5Още от същото: ПосокиДългата
Коментари Харесай

Кино: "В кръг"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Оценка: 4 от 5
Още от същото: " Посоки "
Дългата нощ на българския преход. Този път тя е тъкмо датирана – 9 против 10 ноември 2019 година. Сегашното време е двойно очебийно. Един от героите става на 30, по радиа и малките екрани приказват за рухването на Берлинската стена и на комунистическата власт тук. Нощта е софийска, в нея будни и най-близо до живота са таксита, патрулки, коли за спешна помощ. За хората в тях е обществената трилогия на Стефан Командарев, стартирана с " Посоки ", селектиран в Кан през 2017 година От " дежурните по свят " ситуацията се вижда с документална изясненост. Самото състояние е " щом може, дано е по този начин ", както пеят " Хиподил " във финалната ария.

" В кръг " е в същия жанр и с оператора съавтор Веселин Христов зад една виртуозна камера – очевидец, всеки епизод е от по един дълъг кадър. Със същото главно ядро артисти – Зуека, Блатечки, Жамбонас, Денолюбов, Бърнев, Урумов, Геро. Те са на висотата на задачата, трансформират обществения прорез в човешка драма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сценарист дружно с Командарев е Симеон Венциславов от " Ага ". Следим редом нощните срещи с живота на три патрулни двойки, монтажът на Нина Алтъпармакова градира вътрешното ни възприятие и отношение. Редови служители на реда, нито светци, нито безнадеждни грешници. Сами купуват обувките си, които се разпадат в първата тиня, бутат патрулките, когато свърши лимитираният бензин. Срещат близките ненавист, равнодушие, разделяне.

Диапазонът на кино лентата е от неуместен хумор (циганските " братя " Роки, Рамбо и Силвестър, които крадат букви в гробището; Геро подготвен да се възпламени поради Анастасия Ингилизова) до висок трагизъм (Павел Попандов като остарелия преподавател, останал без памет). Между тях една ненавременна и напълно не на място обич (Жамбонас и Денолюбов). В общество без общественост, небосвод и памет, рискуващо предишното да се повтори.

Това не е кино за изтънчени естети, истините са хвърлени непосредствено. Чувствата са оголени, диагнозата е вербализирана. Командарев работи като доктор по специалност и сантименталист по душа. Вече спасението не " дебне отвред ", заровено е вътре в обособения човек. Сред остатъците от достолепие и отговорността каква България оставяме на децата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР