Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата 8 кино мига от

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата 8 кино мига от
Коментари Харесай

Кино: "3/4"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
8 кино мига от есента

Няколко български кино лентата, които ще може да гледаме на огромен екран през идващите месеци
5 окт 2018 + + + + от 5
Още от същото: " Източни пиеси ".

Оригиналното заглавие е още по-опростено, единствено от числа – " 3/4 ". Минимализмът на намесата в запечатаната с кино действителност е верую на Метев. Документалист ( " Голешово ", " Последната кола за спешна помощ на София " ), професионален музикант като младеж, с обучение по изящни изкуства от Лондон. С татко физик, какъвто е бащата и на съсценаристката му Бетина Ип. Снима неща, които познава от вътрешната страна или е претърпял (https://www.capital.bg/light/lica/2017/08/25/3030064_semeina_disharmoniia/).

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В " 3/4 " запечатва моменти от преломното лято на раздялата и порастването на трима от общо четирима членове на нормално софийско семейство. Физикът Тодор (реалният учител в Софийския университет Тодор Велчев), щерка му Мила, обещаваща пианистка (Мила Михова, музикант и в живота), 12-годишният наследник Никола, с причудливо въображение и сила за трима (софийското момче Никола Машалов). Майката е отсъстващият такт в цялото, за нея знаем единствено, че " никой не я е виждал да плаче ".

Тримата приказват, разхождат се, готвят, слушат ария, единият закъснява, двамата го търсят късно в нощта. Няма драми и комплицирани дейности. В ежедневни диалози, със личните думи на непрофесионалните реализатори, с незавършеност и недоизказаност сме позволени до страховете и паниките, до тайните им стремежи и очаквания. Кино с корени при класиците – наблюдаващи на елементарния живот, Робер Бресон и Ясуджиро Озу. Вглеждане в индивида без натрапчивост, в естествената му среда и дейности. С камера настоящо лице (операторът на " Източни пиеси " Юлиан Атанасов), за която светът отвън рамката на фрагмента е значим колкото и този вътре.
" 3/4 " е интерактивен на духовно равнище. Зрителят е изчезналата четвъртинка в цялостната естетика на кино лентата. Поканен е да " допише " паузите и недоизказаностите със личния си прочувствен опит и мемоари. Дали ще го направи, зависи от човешката му съпричастност и културна отвореност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР