Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Тази есен България за

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Тази есен България за
Коментари Харесай

20 въпроса: Полина Лъжанска

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Тази есен България за пръв път ще се причисли към най-голямото спортно благотворително събитие в света, отдадено на битката с рака на гърдата - Race for the Cure, което се организира всяка година от 1983 година насам.

Идеята за надпреварата (5 км тичане или ходене) потегля от Съединени американски щати, само че последователно се придвижва и в Европа. Тази година Race for the Cure ще има в 22 европейски града, измежду които Атина, Брюксел, Сараево, Гданск, Болоня, Санкт Петербург, Белград, Сплит, Букурещ. В София събитието се провежда на 29 септември в Южния парк от младата фондация " Победи рака ". Тя стои и зад основания от лекари план CancerCarе.bg - уебплатформа за онкологични болести, която дава изчерпателна и достоверна информация за рака и работи в помощ на болните и техните близки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А в случай че би трябвало да сложим едно сияйно човешко лице на проведената грижа за повишението на грамотността на обществото в името на по-ниската смъртност от онкологични болести, това ще е доктор Полина Лъжанска, основателката на " Победи рака ". Завършила е Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " във Варна, работила е в поделение по здравна онкология във варненската болница " Св. Марина " и в МБАЛ " Сердика " в София. Прекъсва рано лекарската си процедура, уверена, че ще е по-полезна като образова, поддържа и носи светлина на другите.

Като какъв човек се определяте?
Добър и сърдечен. Обичам живота с всичките му аспекти.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам, че всеки човек е свободен да бъде какъвто пожелае. Вярвам, че няма невъзможни неща, и най-много имам вяра в любовта. Защото любовта в действителност ще избави света, ние единствено би трябвало да я открием вътре в себе си, с цел да можем да я раздаваме на другите.

Любимият ви миг от деня?
Обичам слънчевите сутрини, изключително лятото на морския бряг.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Липсата на предварителна защита на онкологичните болести и незадоволителната осведоменост на хората по отношение на рака в България. Тези бяха и аргументите, заради които създадохме уебплатформата CancerCare.bg.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Помагаме на заболели хора и на техните фамилии. Организираме занимателни събития, посредством които да ги подкрепим, окуражим и да ги накараме да се усещат щастливи.

Как си почивате?
Обичам да пътувам по света и да извозвам свободното време със фамилията си и трите ни кучета.

Какво ви зарежда?
Позитивизмът и мотивацията на вдъхновяващи хора, които мислят за света доста необятно, които са новаторски и основават планове за едно по-добро бъдеще.

Какво ви разсмива?
Ежедневно ме разсмива брачният партньор ми. С него във всяка обстановка съумяваме да намерим оня подробност, който обръща тъжното към шегата. Чиста проба развлечение са ми сериалът " Теория на огромния гърмеж ", филмът Deadpool и, несъмнено, шегите на Зуека и Рачков.

Какво ви натъжава?
Фактът, че хората са подготвени на всичко за пари и нямат сърца за другите.

Какво ви вбесява?
Несправедливостта и безнаказаността. Незачитането на човешките права. Потискането на дамата като субект. Насилието над животни. Глупостта.

Личност, на която се възхищавате?
Мелинда Гейтс, Илън Мъск, Опра Уинфри, Нелсън Мандела и доста други, които трансформират света в едно по-добро място за живеене.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Харесвам в себе си това, че съм добър човек.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Притеснението ми да приказвам пред доста хора.

Каква суперсила бихте желали да имате?
Би било доста хубаво да мога да се телепортирам от едно място на друго, без да отстранявам време и сила за път. Винаги ми е било забавно да се върна обратно в историята, да вземем за пример в Римската империя, с цел да видя по какъв начин са се случили действително някои забележителни събития. Телепортацията би ми осигурила това преживяване.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Получих доста красива икона на Исус Христос и подарих на брачна половинка ми китара.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
CancerCare.bg, Фейсбук, Гугъл.

Къде бихте желали да живеете?
В последно време доста си мисля по този въпрос, само че към този момент в България се усещам най-добре. Ако някой ден реша да рестартирам живота си на друго място обаче бих избрала това да се случи в Швейцария, Южна Франция или Калифорния.

Любимите ви имена?
Дарина, Бояна, Филип, Александър, Жаклин.

Най-интересното място, на което сте били?
Едно от най-запомнящите се места за мен е Индия. Това е един извънредно друг, живописен и рисков свят, в който виждаш диапазона от най-голяма беднотия до максимален разкош. Там съм преживявала до момента най-големия си гърмеж от страсти и усеща.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
" Тези, които носят светлина на другите, в никакъв случай не остават на мрачно " - Джеймс Матю Бари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР