Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Марк Галеоти е британски експерт.

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Марк Галеоти е британски експерт.
Коментари Харесай

Агенти на хаоса

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Марк Галеоти е английски специалист. Публикуваме елементи от разбора му за Европейския съвет за външна политика на ecfr.eu
Уязвимост на страните към съветските дейни мероприятия

Увеличаване

Уязвимост на страните към съветските дейни мероприятия

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Шпиони, дипломати, публицисти, политици или милионери - всички са " политически бизнесмени " в изгода Кремъл. Още по тематиката
" Facebook ": Профили от Русия са провели в Съединени американски щати политическа рекламна акция за 100 000 $
от Дневник,7 сеп 2017
Бизнесът се бори с подправените вести

Starbucks е следващият случай, в който подправена акция в обществените мрежи вреди на имиджа на компания
23 авг 2017 Русия организира и поддържа " дейни мероприятия " за дестабилизиране на държавни управления и общества в Европа. И Европа би трябвало да се оправи със личните си уязвимости - " да си поправи покрива ", а не просто да се надява, че дъждът ще спре.

Изглежда, че Москва няма някакъв общоприет проект, а по-скоро огромна тактика за намаляване на Европейски Съюз и НАТО, разграничаване сред Европа и Съединени американски щати и основаване на политическа и културна среда, по-благоприятна за нейните ползи. Разпръсната значително акция отразява относителната уязвимост на Русия, която не разполага с икономическа, политическа и " мека мощ ", да провокира директно доста по-силния (дори и по-малко фокусиран) Запад.

Данните демонстрират разнообразни упоритости в другите европейски страни. Това има значимо значение освен за разбирането на съветската политика, само че и за оформянето на европейските отговори.

Мобилизационна страна

При Владимир Путин обичайна визия за превъзходството на ползите на страната докара до основаването не толкоз на тоталитарна, колкото на " мобилизационна страна ". Както сподели самият той: " Само посредством активизиране на всички запаси - административни и финансови, ще можем да реализираме резултати. " Заслужава си да се замислим за внушителното голям брой от разнообразни играчи - непрекъснати и епизодични, в дейните мероприятия на Кремъл.

Путин е крайният източник на престиж и надзор в тези акции, а също и деен участник. Руските служби - като Службата за външно разузнаване (СВР), Федералната работа за сигурност (ФСБ) и Военното разузнаване (ГРУ), са тясно свързани с властта и с извънредно необятни функционалности, от които дейните мероприятия са регулярна част. Те подхващат хакерски офанзиви, дезинформационни акции, подстрекаване към безредици или пряк бойкот, както в Украйна в този момент, по този начин и преди време в Естония и Грузия.

Включени са и доста тинк-танкове, като Руския институт за стратегически проучвания да вземем за пример, който стана прочут на Балканите освен с лобирането за по-агресивна съветска политика в района, само че и като източник на финансиране за локални организации и фасада за сътрудници.

На Москва мъчително й липсва така наречен мека мощ - способността да въздейства посредством позитивни образци. Често тя се лимитира до национални водачи, харесващи Путин като съдбоносен автократ. В страни от Югоизточна Европа залага на общата православна вяра и на историческата роля на Русия като бранител от Османската империя.

Бизнес лобисти

Държавните или държавно доминирани корпорации като " Внешекономбанк ", " Роснефт " и " Газпром " от дълго време са употребявани като принадлежности на съветската политика, без значение дали насочват запас към планове, които Кремъл счита за предпочитани, или упражняват напън посредством ограничение на енергийни доставки.

Същественият аспект е, че държавното управление може да изиска от тези компании услуги, които не могат да бъдат отказани. Част от цената на правене на бизнес в Русия е обезпечаването на финансиране за политически партии или акции в чужбина. Някои от богатите руснаци са запалени участници в дейни мероприятия. Инвестиционният банкер Константин Малофеев да вземем за пример е считан от Европейската комисия и Съединени американски щати за финансов спонсор на такива дейности в Крим, подготвили почвата за анексирането му. Според офицер от българското разузнаване концепцията за опита за прелом в Черна гора също е на Малофеев, който от 2014 година е доста деен на Балканите - с стопански придобивания и създаване на политическа мрежа.

От медии до нарушители

Медиите са основен инструмент за дейни мероприятия в непознати страни. Дезинформацията дружно с потока от различни отзиви, които имат за цел да изкривят действителностите, са централни детайли на водената от Русия политическа война.

Москва търси и други помощници за своите цели. Понякога това са обществени фигури с антиамерикански и антилиберални възгледи, в други случаи са провокатори, настоящи от персонален интерес - като платени лобисти или поради различен тип облага. Разполага и с платени интернет тролове, както и с така наречен потребни идиоти (погрешно приписан на Ленин термин), които даже не са наясно чия страна взимат.

Русия с ненаситност се възползва и от зловредни структури като терористични, паравоенни и все по-често - проведени незаконни групи. Последните даже може да не знаят за кого работят, само че сходно на бизнеса от " горния свят ", могат да бъдат " помолени " да реализират разнообразни задачи.

Различни страни, разнообразни цели

Характерът на съветските дейни мероприятия зависи от географията, културата и другите точки на накърнимост на обособените европейски страни. В това отношение има ясни разлики (виж таблицата).

В Словакия да вземем за пример Москва, от една страна, се стреми да построи мостове с премиера Роберт Фицо, който има връзки с Русия, а от друга - медийни съюзи, които да улеснят достъпа на съветската агитация до осведомителната сфера на страната. В резултат социологическите изследвания демонстрират повишаване на евроскептичните, антиамерикански и проруски възгледи. Това основава среда, която в бъдеще може да ограничи всяко държавно управление, в случай че реши да одобри по-твърда линия към Русия.

Унгарският Виктор Орбан не е стеснен съдружник на Кремъл, само че Русия прави оценка разрушителната му роля в Европейски Съюз и го поддържа. Активните мероприятия в Унгария сработват и със обществения консерватизъм на Орбан.

Превзетата България

Там, където институциите са слаби, Москва даже може да опитва преодоляване на страната, какъвто е казусът с България. Макар и посрещана със мощна опозиция от мнозина, наподобява, че упоритостта е да се построи мощна мрежа от съдружници и клиенти в страната, която в това време да бъде оставена в НАТО и Европейски Съюз, с цел да играе ролята на " троянски кон ". Вероятно е преждевременно да се твърди, че страната към този момент е " в напреднала фаза на преодоляване ", само че е стряскащо доколко политически и стопански ползи са обвързани с съветската петролна компания " Лукойл " - най-голямата в страната.

Показателно е, че проруските истории в българските медии - за които към този момент има подготвен пазар, дават двигателна сила и на политическия развой, което води до циничен кръг, без значение от съветските дейности.

Къде и за какво засича

И назад - там, където институциите са мощни, най-хубавото, на което Москва може да се надява, е на подривност посредством поощряване на вътрешни разделения с вярата да отслаби мощната роля на въпросната нация. Целта на посланията, които показват Запада като двуличен, неприятелски и в рецесия, е на първо място да разклатят поддръжката за западните политики и институции, в сравнение с да предложат смислена опция. В тези страни обаче опитите на Русия за по-активна роля постоянно имат противоположен резултат.

Към страните със мощни антируски настроения като Естония и Полша, които няма по какъв начин да бъдат " превъзпитани ", методът на Москва е да бъдат демонизирани. Унгарският Виктор Орбан не е съдружник на

Политически бизнесмени

Иновативният метод на Кремъл е да активизира въображението на другите играчи. Москва дефинира единствено общите цели: да се твърди, че Русия е " велика мощ " ; да се консолидира господството й в самопровъзгласената й сфера на влияние; да се отвлича вниманието на Запада, тъй че да не създаде смислени контрамерки, да се подкопаят враждебни държавни управления и структури като НАТО и Европейски Съюз. Детайлите са оставени на преценката на изпълнителите. Те деликатно наблюдават обществените изказвания на Путин, с цел да се ориентират за желанията му.

Но има и експлицитни форми. Президентският прес секретар Дмитрий Песков се среща всеки петък с редактори от главните медии, с цел да им подскаже тематиките за новата седмица. Има и секрети писмени инструкции, известни като " темники ". " Тролските ферми " получават и ежедневни, и седмични цели.

В днешната деинституционализирана политическа система в Русия елитът се дефинира през ползите на Кремъл. Дали са шпиони, дипломати, публицисти, политици или милионери, всички те са " политически бизнесмени " в насилствена или доброволна работа на Кремъл. Транзакционната им връзка с Путин и неговия двор се ръководи от разнообразни органи, от които най-важният е президентската администрация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР