Илюстрация УикипедияПартенонът на хълма на Акропол в Атина - един

...
Илюстрация УикипедияПартенонът на хълма на Акропол в Атина - един
Коментари Харесай

Затвориха Партенона днес заради стачка

Илюстрация Уикипедия

Партенонът на хълма на Акропол в Атина - един от най-посещаваните в света антични монументи, бе затворен през днешния ден за визити поради 24-часова стачка на чиновниците на министерството на културата, които стачкуват против " неналичието на личен състав ", съобщи Агенция Франс Прес.

Тази " предупредителна " стачка, съгласно ръководителя на Федерацията на чиновниците от министерството Янис Папагеоргопулос, визира всички археологически обекти в Атина и на остров Крит, като се изключи музея на Акропола, който остава отворен, предава Българска телеграфна агенция. 

Ние желаеме най-много назначение на 200 пазачи на обектите в цяла Гърция, уточни Папагеоргопулос, като напомни, че директива за набиране на личен състав, е била оповестена преди два месеца от държавното управление, само че въпросът към момента остава провесен.

Липсата на пазачи на археологическите обекти в Гърция е " огромен " и повтарящ се проблем, посочи той предвид на началото на туристическия сезон от април.

Заради рецесията доста пазачи на археологически обекти са от години на режим на срочни контракти. Подновяването на тези контракти неведнъж става с държавно решение в последния миг при започване на пролетта, с цел да може страната да посрещне десетките милиони туристи.

Атина се ангажира пред интернационалните й кредитори - Европейски Съюз и МВФ, да съблюдава строга стратегия на икономии в подмяна на три интернационалните заема, предоставени на страната от 2010 година насам.

Сред ограниченията за икономии попада заледяване на назначенията в държавния бранш и наложително пенсиониране на хиляди чиновници. Федерацията заплашва да продължи стачните дейности на всички археологически обекти в страната, в случай че настояванията й не бъдат задоволени.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР