Илюстрация УикипедияОчаква се утре сънародниците ни в Ухан да бъдат

...
Илюстрация УикипедияОчаква се утре сънародниците ни в Ухан да бъдат
Коментари Харесай

Евакуират със специален транспорт всички българи от Ухан, настаняват ги във ВМА

Илюстрация Уикипедия

Очаква се на следващия ден сънародниците ни в Ухан да бъдат превозени. Първо към Франция, а по-късно - към България.

Те ще бъдат настанени във Военномедицинска академия, където към този момент разполагат с реактиви за проучване на вируса, потвърдиха от самото лечебно заведение, написа Пик.

Четирима са блокираните българи в град китайския град, от който плъзна новата болест. Нашият съотечественик Велин Георгиев се намира под карантина наоколо до Шанхай след престой в провинция Хубей, откъдето потегли болестта с новия вирус.

Една от блокираните в Ухан е българска студентка. Преслава Пешкова е под карантина в студентското си общежитие. Тя учи в Щутгарт и е на продан в китайски университет, дружно с двама нейни сътрудници от Германия.

Тестовете дойдоха още нощес. Освен във Военномедицинска академия, съмнителни случаи ще се изследват и в Националния център по заразни и паразитни заболявания. От здравното министерство през вчерашния ден обявиха, че тестванията са основани по този начин, че да разпознават ковид при пациенти със признаци като пневмония или дихателна непълнота.

Те употребяват по този начин нареченият PCR способ. В медицината най-често се употребяват в генетиката или за диагностика на мъчно лечими вирусни болести, като да вземем за пример ХИВ или разнообразни типове хепатит.

„ Ако в обещано вещество има даже и минимални количества нуклеинови киселини, те се развъждат. И се получават многочислени техни копия, които в следствие се съпоставят с нуклеинова киселина - пример. ”, изяснява доцент Атанас Мангъров.

Този пример съставлява по този начин нареченият реактив, който до нощес страната ни очакваше.

„ Това е най-точният и меродавен способ. Когато е позитивен, няма мърдане. ”, добавя доцент Мангъров.

Технологията на процедура съставлява златен стандарт, а в страната ни местата, на които технологията се ползва, се броят на пръсти. Според доцент Мангъров е разумно да се изследват пациентите с изявена клинична картина. „ Това не е скринингов способ. Това е тест, с който се удостоверява нещо. Тоест би трябвало да имате задоволително положителни учредения, с цел да се направи той. ”, добавя специалистът.

Според доцент Михаил Околийски – представител на България в Световната здравна организацията, проучванията би трябвало да обзет всички хора в евентуален риск от болест – „ Всички хора в евентуален риск от болестта ще бъдат изследвани, с цел да се потвърди болестта и да бъдат подхванати ограничения за лекуването им. ”, изяснява той.

Според доцент Околийски, наложеното интернационално изключително състояние не трансформира нищо в епидемиологичната конюнктура, а значи, че болестта е прекрачила границите на Китай и към този момент касае доста страни в света.

„ Нужно е всяка страна членка на СЗО да предприеме ограничения по отношение на интернационалните правила, с цел да защищити жителите си и в опит за ограничение на епидемията. Това включва както препоръки към популацията, т.е. съблюдаване на хигиена, отбягване на контакт със инфектирани хора, по този начин и ограничения, които страните взимат по границите си по следене на възможни рискови контакти ”, изясни доцент Околийски.

При изключително състояние всички страни членки на Световната здравна организация са задължени да изпращат настояща информация незабавно, в случай че бъде открит пациент, притежател на ковид.Според доцент Околийски термокамерите по летищата не са задоволително ефикасни, тъй като те улавят само високата температура. Тоест, сред евентуални носители на ковид попадат и хора със сезонен грип или други респираторни болести.

Препоръките – да се предпазваме посредством постоянно миене на ръце и потребление на дезинфектанти, да заобикаляме контакт със инфектирани хора, а болните да носят маски.

„ Тези маски Световната здравна организация не предлага да бъдат носени от здрави хора, тъй като не са изключително ефикасни и основават илюзорно чувство за липса на риск и цялост, а и те доста постоянно се пипат и смъкват и това не е изключително работещо ”, добавя още той.

А на следващия ден се чака да бъдат евакуирани и българите в Ухан. „ Единият от тях е с двойно поданство и ще бъде включена в самолета към Германия, а другите двама български жители са в листата в самолета, който излетява от Франция ”, заяви министърът на външните ни работи Екатерина Захариева.

От Франция сънародниците ни ще стигнат до България с боен превоз.

„ Цялата съгласуваност по идването се реализира от Министерството на външните работи. В самолета, който ще отлети на мястото, където ще кацнат, ще има медицински екипи, които ще съпроводят жителите до България. А откакто дойдат, към този момент сме разговаряли и са обезпечени всички условия за тяхното наблюдаване и приемане във Военномедицинска академия ”, изясни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Те ще бъдат изолирани в стаи със специфичен достъп под наблюдаване до края на карантинния интервал, допълниха от Военномедицинска академия. Осигурени са изолационни костюми и защитни очила и маски – както за медицинските екипи, по този начин и за пациентите.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР