Илюстрация Уикипедия:Т.нар. Облаци на Апокалипсиса - Маматус надвиснаха над Западна

...
Илюстрация Уикипедия:Т.нар. Облаци на Апокалипсиса - Маматус надвиснаха над Западна
Коментари Харесай

Облаци на Апокалипсиса Маматус надвиснаха над част от България

Илюстрация Уикипедия:

Т.нар. Облаци на Апокалипсиса - Маматус надвиснаха над Западна България.

Национален институт по метеорология и хидрология сподели фотоси от Кюстендил.

Такива облаци се виждат и над София.

Според експерти пухкавите въздушни формирания са облаци от типа Маматус – Cumulonimbus mammatus и са относително рядко срещана вариация на купесто-дъждовните облаци (Cb).

Характерно за този вид облаци е, че базата им сякаш е окачена с гроздове. За образуването на тази странна форма способстват низходящите течения, намиращи се вътре в облака, които се срещат с възходящите течения, намиращи се под базата на облака и облаците добиват необикновена форма, оприличавана на женски гърди.

Когато изваляващи се купесто-дъждовните облаци (Cb) доближат до суха, частично песъчлива околност, линията от падащи дъждовни капки престава да доближава земята и се трансформира в по този начин наречената Virga – дъждовна линия, недостигаща земната повърхнина. Същевременно се вижда по какъв начин обособените струи на дъждовната линия под въздействие на срещнатите над по-топлата земна повърхнина възходящи течения се огъват нагоре и се насочат назад към облака. Възходящите течения очевидно са много мощни, тъй като скъсяването на линията Virga, както и огъването стават за късо време и след няколко минути базата на облака има форма на маматус. Облака минава над земни територии, без да капне нито капка дъжд, написа boliarinews.bg.

Според някои фенове на тайните теории маматусите са изкуствено задействани аерозолни облаци и свързват явлението с геофизическата война, която се води на планетата. В някои изявления са известни като „ облаци на апокалипсиса “, тъй като предвещавали огромни стихии.

През нощта ще бъде най-вече ясно с по-значителна облачност до среднощ в крайните западни региони, където на обособени места ще има краткотрайни превалявания. Ще бъде съвсем безшумно. Утре ще е най-вече слънчево.

Около и след обяд основно над Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания съпроводени с гръмотевици.

Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Дневните температури едва ще се намалят и оптималните ще са най-вече сред 32° и 37°, по-ниски в крайните източни региони.

През седмицата почналото намаляване на температурите ще продължи, а въздушната маса ще се лабилизира. Във вторник в следобедните часове тук-там в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания, съпроводени и с гръмотевици.

В средата на седмицата над западната половина от страната ще се развива и по-мощна купесто-дъждовна облачност и се покачва вероятността за интензивни краткотрайни превалявания, с местни обилни количества, гръмотевични стихии и градушки. Максималните температури към петък ще са сред 26° и 31°.

Над Източна България вероятността за превалявания е дребна, а по Черноморието през множеството дни от интервала ще остане най-вече слънчево, с до сдържан източен вятър и температури до 30°. В събота преваляванията ще намалеят по обсег и активност, дневните температури едва ще се покачат. В неделя ще бъде най-вече слънчево и още малко по-топло.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР