Илюстрация Това е най-големият балон за всички времена - наричат

...
Илюстрация Това е най-големият балон за всички времена - наричат
Коментари Харесай

"Манията по лалетата": истинската история е по-различна

Илюстрация
" Това е най-големият балон за всички времена - назовават го " Манията по лалетата ", изяснява Майкъл Дъглас в облика на финансовата акула Гордън Геко във кино лентата на Оливър Стоун " Уолстрийт: Парите в никакъв случай не спят " (2010 г.)

Увеличаване

" Това е най-големият балон за всички времена - назовават го " Манията по лалетата ", изяснява Майкъл Дъглас в облика на финансовата акула Гордън Геко във кино лентата на Оливър Стоун " Уолстрийт: Парите в никакъв случай не спят " (2010 г.)

Автор: Капитал Смаляване
Ан Голдгар учител по ранна съвременна история в лондонския King`s College, в публикация за theconversation.com Още по тематиката
Криптовалутите - новият Клондайк

Все повече хора в България копаят и търгуват с Bitcoin, Ethereum и други
9 фев 2018
Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Близо четвърт трилион $ бяха изтрити единствено за дни от виртуалния валутен пазар
17 яну 2018
Масовата илюзия " този път е друго "

Биткойнманията и финансовите пазари
26 дек 2017 Това е историческо събитие в исторически подтекст и каквото и да е Bitcoin, не е " Манията по лалета " 2.0.
Сега е биткойнът. Но преди този момент бяха dotcom, рецесията от 1929 година, железниците през XIХ век, балонът на South Sea Company от 1720 година... В своето време всички те са сравнявани с " Манията по лалетата " - холандската финансова полуда през 30-те години на XVII век. Според някои скептици Bitcoin е нейната версия 2.0.

Вълнуваща история

Каква е повода за тази продължителна фиксация върху историята с лалетата? Тя в действителност е вълнуваща и се е трансформирала в синоним на лудост на пазарите. Нейните аспекти се повтарят непрестанно - без значение дали в обществените мрежи или в известни учебници на светила от ранга на Джон Кенет Гълбрайт.

Манията по лалетата е била ирационална, била е нещо като всеобщо обезумяване, продължава историята. Всички в Холандия са били обзети от нея - от коминочистачите до аристократите. Едни и същи луковици, или по-скоро бъдещи лалета, се се търгували от време на време по 10 пъти дневно. Никой не е желал луковиците, единствено облагите - това е феноменът на чистата лакомия.

Лалетата са продавани на щури цени - на цените на къщите, спечелвани и губени са цели положения. И точно нелепостта на новодошлите на пазара играчи довежда до злополуката през февруари 1637 година Банкрутирали хора се се хвърляли в каналите от обезсърчение. Властите най-после се намесват и приключват търговията, само че стопанската система на Холандия към този момент е унищожена. Да, историята е вълнуваща. Проблемът е, че по-голямата част от нея не е вярна.

В архивите картината е друга

Архивите в Холандия, които проучвах в продължение на години, до момента в който работех върху книгата си " Треската за лалета: Пари, чест и знание в холандския Златен век ", ми разказваха друга история. Също толкоз осветляваща, само че друга.

Манията по лалетата не е била ирационална. По това време те са нов първокласен артикул в страна, която бързо усилва благосъстоянието си и комерсиалните си мрежи. Много повече хора са могли да си разрешат по-скъпи неща, а лалетата са възприемани като красиви, екзотични и уханни знаци за положителния усет и познанието, демонстрирани от добре образованите членове на комерсиалната класа. Много от тези, които са купували лалета, са купували също картини или са колекционирали скъпи неща.

Цените са растели, тъй като е било мъчно да се култивират известните през днешния ден нашарени сортове, които по това време са били редки. Но не е било безразсъдно да се заплаща скъпо за нещо общоприето за скъпо, за което различен би платил и повече.

Търговията не тресчица и не е всеобща

Т.нар. тресчица за лалета не е била и безумство. Всъщност през огромна част от интервала търговията е била релативно спокойна, реализирана повече в таверни и в кварталите, в сравнение с фондовата борса. Тя също по този начин става все по-организирана, като в разнообразни градове се основават компании за развъждане, покупка и продажба на лалета, както и експертни комисии, които да надзирават тази активност. Далече от търгуваните стотици пъти едни и същи луковици, в никакъв случай не съм стигала до верига от над петима купувачи, а множеството са с доста по-малък брой.

Илюстрация
Лале, известно като Viceroy, в холандски азбучник от 1637 година Луковица от сорта е предлагана на цена сред 3000 и 4200 гулдена, според от размера Източник Wikipedia

Увеличаване

Лале, известно като Viceroy, в холандски азбучник от 1637 година Луковица от сорта е предлагана на цена сред 3000 и 4200 гулдена, според от размера Източник Wikipedia

Автор: Капитал Смаляване

Честото пояснение на манията за лалета с чумата, поради която хората нямали какво повече да губят, наподобява, че също не е съществувало. Епидемията е тръгнала през 1636 година, а най-високата цена е реализирана през януари 1637 година, когато чумата (предимно лятна болест) към този момент е отстъпвала. По-вероятно е някои хора, наследили пари, да са похарчили малко повече за лалета.

Освен това цените в общия случай не са били чак толкоз високи. Въпреки че в действителност най-скъпите лалета са коствали към 5000 гулдена (цената на една добре обзаведена къща), съумях да разпознавам единствено 37 души, които са похарчили за луковици повече от 300 гулдена, което е към годишната заплата на занаятчия майстор. Много лалета са били надалеч по-евтини. С едно или две изключения тези топ купувачи произлизат от богатата класа на търговците и са били в положение да си разрешат луковиците. И за разлика от мита за всеобщото включване в тази търговия, в това число тъкачи и коминочистачи, действителният брой на участниците в нея е относително дребен, най-вече от комерсиалната класа и висококвалифицирани представители на занаятчийската.

Крах с хипотетични загуби

Крахът идва не поради навлизането на пазара на наивни и неинформирани хора, а евентуално поради
страховете от свръхпредлагането и неустойчивостта на огромното повишаване на цените през първите пет седмици на 1637 година Нито една от търгуваните луковици не е била налична - всички са били засадени в земята и действителните заплащания са спрени до предаването им през май или юни. Така че през февруарската рецесия загубите са били по-скоро хипотетични: чакащите пари са имали проблем поради опцията луковиците да не бъдат платени по-късно, само че са били и хора, които са могли да понесат сходно развиване.

И никой не се давил в каналите. Не открих нито един банкрут през тези години, който да е обвързван със договорка, довела до съдбовен финансов удар поради манията по лалетата. Ако купувачите и продавачите на лалета се появяват в архивите за неплатежоспособност, това е, тъй като са купували къщи и артикули на хора, които са банкрутирали по някаква друга причина. Холандската стопанска система е останала изцяло незасегната. Правителството (не доста прецизен термин за федералната Нидерландска република, съществувала от 1581 до 1795 г.) не закрива търговията и фактически реагира постепенно и нерешително на настояванията на някои търговци и общински препоръки за разрешаване на разногласия. Някаква специфична регулация не е имало, а съдът е предложил на хората да се схванат между тях.

Но все същите страхове

Защо тези легенди са толкоз устойчиви? Можем да обвиним няколко създатели и обстоятелството, че книгите им са бестселъри. През 1637 година, след рецесията, холандската традиция на сатиричните песни изригва, продават се и памфлети, осмиващи търговците. Тематиката им е била повторена от писатели по-късно през XVII век, а в края на XVIII век - от немски създател на историята на изобретенията, който има голям триумф и е преведен на британски. Трудът му на собствен ред е бил " претворен " от Чарлз Маккей, чиято книга " Невероятните заблуди на хората и лудостта на тълпите " от 1841 година е имала голям и недостоен триумф. Голяма част от това, което Маккей споделя за треската за лалета, идва непосредствено от сатиричните песни от 1637 година и се повтаря безпределно във финансови уеб сайтове, в блогове, в Twitter и в известни финансови книги като " Случайна разходка на Уолстрийт " (на Бъртън Малкийл - бел. ред.) Но това, което чуваме, са страховете на хората от XVII век за обстановка през XVII век.

И казусът не е в действителност, че новодошлите на пазара играчи са предизвикали рецесията или че нелепост и лакомия са обзели търгувалите с лалета. Но вероятните обществени и културни промени в резултат на огромно преразпределение на благосъстоянието са били страхове тогава, както са страхове и в този момент. Примерът с лалетата се напомня още веднъж и още веднъж - като предизвестие към вложителите да не бъдат глупави или да се държат надалеч от нещо, за което някои могат да ги убеждават, че е положително. Става дума обаче за историческо събитие в исторически подтекст, а каквото и да е Bitcoin, не е " Манията по лалета " 2.0.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР