илюстрация Pixabay77.5% от домакинствата в област Варна имат достъп до

...
илюстрация Pixabay77.5% от домакинствата в област Варна имат достъп до
Коментари Харесай

Област Варна е чак на 13-о място в страната по достъп на интернет в домовете

илюстрация Pixabay

77.5% от семействата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си. Така региона е на 13-о място в страната, дружно с област Габрово. Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро на Национален статистически институт.

Първа е област София (столица) с 90.8%, следвана от областите Сливен и Перник (с по 83.4%), при 78.9% междинна стойност за страната. За интервала 2011 - 2020 година се следи растеж от 37.4 процентни пункта на семействата в региона с достъп до световната мрежа.

През 2020 година 72.5% от лицата на възраст сред 16 и 74 навършени години в област Варна употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място, като мъжете са по-активни спрямо дамите - надлежно 73.7 и 71.3%.

В съпоставяне с миналата година е регистриран растеж от 4.6 процентни пункта в регулярното потребление на интернет. По този индикатор област Варна е на шесто място в страната. Първа е област София (столица) (83.9%), следвана от областите Перник (75.9%) и Кюстендил (74.9%), при междинна стойност за страната 69.2%.

Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет в област Варна по обучение - до момента в който 97.4% от лицата с висше обучение и 73.0% от лицата със приблизително обучение сърфират постоянно в световната мрежа, то 42.0% от лицата с главно или по-ниско обучение употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично.

През последните 12 месеца потребление на световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната и локалната власт се следи при 36.1% от лицата в област Варна. Областта изпреварва с 9.2 процентни пункта междинната стойност за страната, която е 26.9% и заема второ място измежду 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, употребявали онлайн услугите на обществени институции в област София (столица) - 50.3%, а най-нисък в област Добрич - 3.7%.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР