Илюстрация Кадър от Ялда, нощ за прошка Увеличаване Кадър от

...
Илюстрация Кадър от Ялда, нощ за прошка Увеличаване Кадър от
Коментари Харесай

Един мъж, една камера, много награди

Илюстрация
Кадър от " Ялда, нощ за амнистия "

Увеличаване

Кадър от " Ялда, нощ за амнистия "

Автор: © JBA Production Смаляване
Сред мощните български следи на тазгодишния фестивал Берлинале беше присъединяване на оператора Юлиан Атанасов с иранския филм " Ялда, нощ за амнистия ". Европейската премиера на кино лентата в Берлин беше единствено месец откакто получи Голямата премия на журито на влиятелния конгрес " Сънданс " в Щатите. " Ялда " ще бъде показан у нас първо на " София филм фест ".

Действието се развива в нощта на зимното слънцестоене, наричана Ялда, когато в Иран по зороастрийска традиция се желае амнистия. Главната героиня Мириам е госпожица, упрекната в убийството на доста по-възрастния си брачен партньор. Тя може да бъде помилвана, в случай че дъщерята на умрелия й елементарни. Особеното е, че това става в телевизионно предаване онлайн, до момента в който феновете гласоподават с SMS за или срещу спасяването на Мириам.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Макар да звучи като антиутопия от бъдещето, сюжетът стъпва върху действително телевизионно шоу в Иран. Това е вторият филм на режисьора Масуд Бакши, който подлага на критика актуалното иранско общество. " Първият му филм се споделя " Уважавано семейство " и е неразрешен в Иран ", споделя ни Юлиан Атанасов в Берлин. " Даже не просто неразрешен. Той е разгласен за фиктивен. На представянето в Иран " Ялда " беше наименуван " дебют " на режисьора. "

Снимките на " Ялда " са предшествани от няколкогодишна борба с иранската цензура за приемане на разрешителни. " Моето присъединяване във кино лентата стартира относително късно, когато цялата черна работа към този момент беше завършила ", споделя Юлиан. Черната работа включва освен разрешенията, само че и финансирането, което се реализира посредством интернационална копродукция. Юлиан е предложен на режисьора от немските копродуценти. " Имахме извънредно дълги диалози по скайп ", споделя операторът. " Аз бях в Гърция, той в Иран. Прекарахме часове, обсъждайки естетиката на кино лентата - кой какво си показва и чака. Неговите първи мисли бяха, че не желае да работим по общоприетия метод, в разнообразни крупности и тотално покриване на мизансцена. Идеята му беше за продължителни фрагменти, в които камерата е покрай героите и намира своето място, без да прекъсва мизансцена на актьорите. Затова избрахме елементарен, само че работлив метод на работа. Оставяхме актьорите да изпълнят пространството и да изиграят ролята, както те я усещат, след което структурирахме всичко. Бих го нарекъл структурирана импровизация. "
Юлиан Атанасов и Масуд Бакши на снимачната площадка

Фотограф: Сомайе Джафари
Дали е мъчно да се снима на език, който не владееш? " Не, дава отговор Юлиан. Понякога се възнамерявам дали това дори не оказва помощ. Аз най-малко много инстинктивно последвам актьорите. Мога да отвръщам по отношение на техните реакции, без да разбирам какво споделят в съответен миг. Особеното в тази ситуация с " Ялда " беше, че оставяхме актьорите да репетират извънредно дълго. Понякога по няколко часа, цялата сцена от началото до края. Имах възприятието, че те не познават концепцията за техническа подготовка - раздаваха се прочувствено от начало до край, още веднъж и още веднъж. Беше същински разкош. "

Така филмът получава мечтаните органични, продължителни фрагменти, които придвижват страстта с огромна дълбочина към фена. The Hollywood Reporter дефинира работата на Юлиан Атанасов като " грациозен лукс ". Макар че фенът също като героите е затворен на телевизионния сет, той получава неизмеримо директен взор към несъгласията в иранското съвремие. " Никога до момента не се бях сблъсквал с общество с толкоз доста пластове ", добавя Юлиан. " Като не приказвам единствено за финансови класи или касти. Става дума за общество, построено от безспорни противоположности - мощно религиозни хора наред с нерелигиозни, хора с обучение наред с безусловно неуки, локални хора до афганистански бежанци. Правеше ми усещане, че има огромен брой високообразовани дами, които с нищо не се различаваха от тези в Европа. Но най-интересното е, че имах чувство по какъв начин всички извънредно противоположни в светогледа си хора живеят по извънредно съразмерен метод, с огромен съвместен почит. Нещо, което за Европа ми се коства немислимо. Поне на този стадий. Въпреки компликациите в процеса на работа и разликите в манталитета престоят ми в Иран доста ме обогати и ми оказа помощ да се усещам по-свободен в метода си на работа. "

В края на диалога се връщаме към България и с взор към началото на пътя на Юлиан към операторството. " Когато завършвах учебно заведение, взех решение, че ми се занимава с снимка. Баща ми беше фотограф. Докато беше жив, съвсем не се интересувах от фотографията като изкуство. Имах интерес към техническия развой. Помагах му в лабораторията, проявявах фотоси... Проявяването за мене беше толкоз близко и естествено, колкото ходенето на учебно заведение. Имахме дребна спретната лаборатория под жилището, в който живеехме, съвсем съм израсъл в нея. Артистичният интерес се появи много по-късно, нямам спомен по какъв начин се пренасочи към кино. Може би още веднъж с корен в фамилията. Майка ми имаше невероятна работа - работеше към 10 години в киното в Кюстендил. Всяка седмица ходеше в София, гледаше филми, пишеше анотации за тях и след това съставяше програмата на киното. И аз ходех с нея в Бояна - страшна привилегия. Изгледах хиляди филми като дребен. Желанието ми да се обърна към операторството пристигна органично и непринудено. "

Така от гледането на филми Юлиан минава към основаването им. Заснети от него интернационалните филми печелят редица награди в целия свят. Снима с режисьорите Камен Калев, Илиян Метев, Оливър Ян, Мелиса Йонел. " Гледам на себе си като на заплашителен късметлия. Просто множеството хора, с които съм работил, са необичайност. Хора с доста персонална и доста мощна визия. Един оператор не може да се развие пълноценно без плътна работа с режисьорите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР