Илюстрация ... и още няколко полезни и интересни факта от

...
Илюстрация ... и още няколко полезни и интересни факта от
Коментари Харесай

Продавай.бг

Илюстрация

... и още няколко потребни и забавни обстоятелството от новия брой на " Капитал "

Компанията усилва вложенията макар рекордно ниските облаги

Пожар унищожи стока за 9-10 млн. лева на най-големия търговец на облекла втора ръка, продавани онлайн - Remix. Компанията обаче възнамерява рестарт след месец

Компанията получи позволение за тази активност от държавното управление

Веригите Aldi и Lidl възнамеряват агресия на бизнеса си в Съединени американски щати

Все повече други възможности на банковите разплащания разрешават да се икономисват такси и да се понижи рискът от машинация

Това е кулминационна точка на продължаващото седем години следствие против американската компания за манипулиране на онлайн извършването на покупки

Ускорената цифровизация в границите на Европа и директното ѝ приложение във финансовия бранш постанова нуждата от основаване на напълно нови бизнес модели

Трябва ти яке за планината. Влизаш в уеб страницата на една от международните марки. Той проговаря, поздравява те привлекателен женски глас, който ти се показва като твоя персонален помощник Тереза. Пита те по какъв начин се казваш, какъв пол си и без да се свени, се интересува от годините, фамилното ти състояние, работата. За момент се замисляш дали не си попаднал на уебсайт за запознанства. Не си, при якетата си. Тереза продължава: Какво търсиш? Яке? За какво ти е? За планината? Какво обичаш да правиш в планината? Колко постоянно? През зимата или лятото? Провежда цялостно изявление с теб. Накрая уеб сайтът ти демонстрира яке, за което Тереза е решила, че е твоето. И в действителност е по този начин.

Тереза е артикул на изкуствения разсъдък (AI - Artificial Intelligence) – технологията, която сега всички огромни онлайн търговци се стараят да разработят и приспособяват към уеб страниците си. Смята се, че с помощта на AI онлайн магазините могат да задържат до 30% по-дълго посетителите си, а шансът за покупка се усилва от пет до 10 пъти.

Преди 10-15 години онлайн търговията беше нещо ново, непознато, нишово. После стартира да пораства бурно и физическите търговци схванаха, че в случай че не са виртуални, то значи не съществуват. В България нещата се случват нормално няколко години след интернационалните събития, само че и тук наклонността е забележима.

Интернет към този момент промени търговията в две направления – потребителите получиха информация и достъп до всичко, което биха желали да имат. А бизнесът се оказа в ръцете си с инструмент, който му оказва помощ да развива нови артикули, услуги и форми на битие, т.е. пространство за повече продажби, само че и мегаконкуренция. А трансформацията е надалеч от края си.

Нисък старт, само че бърз напредък

Електронната търговия в България заема към момента дребна част от общите продажби. Има и доста хора, които се опасяват да употребяват банковите си карти за разплащания в мрежата. За сметка на това обаче растежът на онлайн продажбите в България изпреварва междинния за Европейския съюз. А ниската сегашна база сега значи единствено едно: голям капацитет за напредък.

България изостава съвсем по всички индикатори в развиването си на онлайн търговията. Последните данни на Евростат от отчета " Дигиталната стопанска система и общество в Европейски Съюз " демонстрират, че единствено 9% от фирмите в страната продават онлайн, до момента в който в Европейски Съюз те са една пета (виж графиката). Малка е и групата на потребителите тук: единствено 27% са пазарували в мрежата в последната година. Данните на Nielsen сочат, че 1.1 млн. са интернет купувачите в България през 2016 година

Едно от дребното лидерски места, които заема страната съгласно Евростат, е по линия на извършването на покупки на облекла и спортна екипировка. Общо 78% от хората в страната, които са купували нещо онлайн през последните 12 месеца, са поръчвали подобен вид артикули. Много по-слабо известни измежду българите за извършване на покупки онлайн са стоките за бита, пътуванията, храните, електронните устройства, билетите за събития, книгите и списанията.

При онлайн банкирането българите също изостават - 7% го употребяват. България е доста обратно в цифровите способи на заплащане и избира кеша. Все още по-голямата част от българите – 61%, заплащат при приемане на стоката.

Плюсът е, че растежът, който онлайн търговията има в България, изпреварва този за цяла Европа. Тук тя пораства с 14% по данни на Nielsen, а съгласно консултанти - и с 30%. За Европа процентът е 12.

Генезисът на вируалните продажби

От самото си начало електронната търговия в страната следва интернационалните трендове с няколко години забавяне. Всичко стартира през 1994 година в един гараж в Сиатъл, където се раждат Amazon и неговите книги. Няколко години по-късно в България се появяват първите по-големи играчи на пазара - get.bg и Store.bg. Книгите имат няколко съществени плюса: елементарно се избират от разстояние, не се скапват, елементарно се транспортират и рискът от връщане (т.нар. return rate) е доста дребен, за разлика от облеклата, където той е 20%.

След Amazon се появява другата американска компания Groupon. През 2009-2010 година тук започнаха да се зараждат множеството уеб страниците за групово извършване на покупки с отстъпки, като порталите zadrujno.bg, bg.kolektiva.net, grabo.bg. Включват се и аукционите за продажба на артикули втора ръка на търг като aukro.bg на полската Allegro. Тя стъпи в България през 2007 година, а през 2010 година купи уеб страницата prodavalnik.com. През 2011 година в страната влиза и швейцарската Fashion Days. Първоначално уеб сайтът работи по модела flash sales (продажби посредством лимитирани във времето акции с огромни отстъпки), само че от 2014 година мина в полето на общоприетите електронни магазини за мода.

На пазара се появяват още редица дребни уеб сайтове, които работят на правилото на така наречен drop shipping – развой, при който вносители и дистрибутори доставят от името на онлайн магазина до клиентите. Т.е. интернет търговецът продава непозната стока, която не има, спестявайки си разноските за склад. Това крие редица опасности – доста уеб сайтове продават едни и същи артикули, за които не могат да подсигуряват налични количества.

eMAG и OLX пък сътвориха своите marketplace платформи, които бързо ги трансфораха в големи хипермаркети. Ако всеобщият съвет към дребните бизнеси при започване на 2010 година беше да имат уебсайт и да си създадат почитател страница във Фейсбук, към днешна дата апелът към тях е да се показват по допустимо максимален брой канали и платформи за маркетинг. " При целия този размер информация и всички реклами, които ни бомбардират, с цел да достигнете до клиента, би трябвало да го обкръжите от повече места. Трябва да продавате през разнообразни канали, тъй като клиентите стигат по всевъзможни способи до продуктите, които купуват ", споделя Огнян Лахчев, маркетплейс управител на eMAG.bg. Три години след началото в платформата на eMAG продават над 700 търговци в 50 продуктовите категории.

Онлайн търговията не е наложително да убие физическите магазини и молове, те просто ще се свият и ще се настроят на смесения модел. Освен това разходът за е-магазин не е по-нисък, просто инвестицията е на друго място, изяснява консултантът Ева Вучева. " Ако при ритейла огромна част от разноските са свързани със самите магазини и хранилища, при онлайн търговците също имаме сериозна инвестиция в складови пространства, само че и повече разноски за маркетинг и системи за обработка и доставка на стоките. В ритейл сферата огромна част от личния състав са продавачи и складови служащи, т.е. по-нископлатени специалности. В електронната търговия има и такава част чиновници - най-много в складовете, само че в допълнение има и доста огромна част хора със характерни умения и високи заплати, които се занимават със системи, с интеграция, с създаване на процеси, с маркетинг концепции. Разходите за реклама се движат от 14% до 20% от цената на продукта. "

По облеклата ще ги познаете

Най-често онлайн се купуват облекла, обувки, аксесоари и спортни артикули. Те бележат и максимален растеж. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че 77% от популацията, което е пазарувало по интернет, е купило облекла и спортни артикули. Приходите на " Фешън Дейс Шопинг ", което съставлява онлайн търговецa Fashion Days у нас, за миналата година са 24 млн. лева Най-големият търговец на облекла втора ръка, продавани онлайн – Remix, и макар че целият й склад в Казичене и стоката в него изгоряха и работата й спря за месец, от " Ремикс глобъл " чакат 50% растеж на приходите през 2017 година

" В електронната търговия и маркетплейсите в частност употребен мерител е GMV (Gross Merchandise Volume/Value). Това е брутната стойност на всички поръчки. При нас за 2016 година тя възлиза на 35 млн. лева През 2017 година чакаме растеж към 60%, а с навлизането в новите пазари през 2018 година планираме трендът на напредък да се резервира ", споделя Васил Георгиев, един от създателите на електронната платформа за търговия с облекла, обувки, спортни артикули и аксесоари MyMall.

Основният минус на българския пазар при онлайн продажбата на облекла остава ниската покупателна дарба. " Наблюдава се леко увеличение на междинната стойност на поръчката през годините – за България от 50 на 63 лева ", споделя другият й създател Виктор Викторов. Това е надалеч под равнищата в прилежащите страни Гърция и Румъния, където MyMall също оперира. Средната стойност на поръчката в Гърция е 120 лева, а в Румъния – 95 лева

При спорта към този момент се купуват освен дребни артикули, а огромни фитнес уреди като бягащи пътеки, крос тренажори и така нататък Те не порастват най-бързо, само че палитрата от артикули, поръчвани онлайн, от ден на ден се уголемява.

Има и други онлайн мотори. Изчисленията на Огнян Лахчев от eMAG.bg, демонстрират, че най-бързо пораства категорията артикули за дома и градината. " Тя се възползва оптимално от неограничения виртуален рафт. Да поддържате магазин с обемни артикули е мъчно, само че да поддържате десетки хиляди артикули онлайн, които са в склад някъде, е доста по-лесно и тази категория печели точно от това ", изяснява Лахчев.

Детските артикули и автокатегорията също се развиват с извънредно бърз ритъм по същата логичност.

Изкуството е в храната

Макар че съвсем всички към този момент са онлайн, има браншове, които изостават и при тях може да се чака мощен растеж в бъдеще. Един от тях са храните. Забавянето се вижда в интернационален проект и още в по-голяма степен в България. От една страна, това идва от скептичността на клиентите да си поръчат храна през интернет, която не са виждали. От другата са търговците, които би трябвало да доставят всичко оптимално бързо. Разходите при този бизнес са по-големи от останалите онлайн продажби, което го прави не до такава степен прелъстителен.

Все отново прогнозите са за растеж. Очакванията на Nielsen и американския FMI са през 2025 година цената на онлайн продажбите на бързооборотни артикули в Съединени американски щати да бъде към 100 милиарда $ (20% пазарeн дял от общите продажби на храни). IGD предвижда 300 милиарда $ международен оборот на сегмента до 2020 година Две-трети от него ще идват от пазарите в Източна Азия, като в Япония, Китай и Южна Корея онлайн продажбите на бързооборотни артикули към този момент държат над 20% от общите. В Съединени американски щати и в Европа в този момент съвсем всички огромни вериги тестват онлайн модели, като някои го вършат със лични старания, а други – в партньорство с онлайн магазини. Веригите създават смесени модели на онлайн и офлайн търговия с храна, като най-показателният образец е Amazon

В България към този момент класическите вериги се въздържат да навлизат в този сегмент. " Обмисляме вид за онлайн продажби, само че към този момент тази ниша е оскъдна за страната ", разяснява Бойко Сачански, шеф на " Билла България ", пред " Регал " тази пролет. " Все още, що се отнася до хранителни артикули, за по-голямата част от клиентите е от основно значение да могат онлайн да изберат стоките ", споделя и Димитър Спасов, ръководител на управителния съвет на " Кауфланд България ". Организацията на тази активност също е огромно предизвикателство. " Първите опити на някои търговски вериги демонстрират, че логистиката в онлайн бизнеса е доста друга - налице са доста специфики и фактори, които би трябвало да се отчетат, а също и съществено разходно перо ", споделя Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ".

И въпреки всичко образци не липсват. Такъв е планът на веригата " Фантастико ", която, дружно с ebag.bg, сътвориха взаимен онлайн магазин. Това е модел, при който типичен ритейлър прави партньорство с онлайн платформа, а не създава бизнеса самичък. Онлайн магазинът на работи към този момент от две години, като през първата приходите му са 2 млн. лева (едва 0.5% от общия оборот на 40-те магазина на " Фантастико " ). Изпълнените поръчки са 25 хиляди Очакванията за тази година са продажбите да доближат 6 млн. лева " В момента сме в развой на увещание на потребителите, че могат да пазарят онлайн и да получат качествени артикули ", споделя Иван Александров, създател и шеф на електронния магазин ebag.bg, от който при започване на годината " Нова броудкастинг " закупи 20%. Най-купуваните храни по интернет са плодовете, зеленчуците и месото. Средната стойност на поръчките е към 80 лева Фокус на компанията е софийският пазар, като " Фантастико " има магазини единствено в столицата. ebag.bg обаче регистрира търсене и от другите градове и ще се опита да му отговори с обособена версия, от която се изключат пресните храни и бутилираната вода. Ebag.bg ще се развива и като market place, т.е. ще работи като платформа за разнообразни онлайн търговци. Сред категориите на електронния магазин, с изключение на питателните артикули, козметиката и така наречен домашни използва към този момент има и артикули за домашни любимци и " аптека ", като последните две се развиват с сътрудници, разнообразни от " Фантастико ".

Бъдещето извън

И защото електронната търговия в България следва интернационалните трендове, въпреки и с малко забавяне, по тях може да се направи прогноза какво скоро следва и на този пазар. В Западна Европа все по-популярна става доставката Click&Collect, при която потребителят си избира артикули и артикули онлайн, след което показва точка, от която да си ги прибере. Този тип доставка е желана най-вече за бързооборотните артикули. Потребителят може да си получи покупките от шкафчета в самите магазини, в пощенските и в метростанциите.

Популярност добиват и така наречен drive-through места – кабинка до магазина, през която клиентът минава с колата си, без да слиза от нея и да губи време в паркинга. Като мине през кабината, появява се чиновник, отваря задната врата и поставя поръчката, която клиентът преди този момент към този момент е поръчал по интернет.

Друг главен тренд при електронната търговия е да се следи държанието на клиента и на тази база да му бъдат показвани неща, които вероятно биха провокирали интереса му. Това е така наречен персонализацията на потребителско прекарване чрез обработката на големи масиви от данни – Big Data. Този инструмент, от една страна, пести времето на клиенти, само че от друга - непрекъснатите реклами биха могли да го изнервят. Това става най-много в случаите, в които клиентите към този момент са купили това, което търсят, само че интернет не е схванал.

При заплащанията все по-голяма роля ще имат мобилните портфейли, в които с изключение на данните за картата, клиентът може да си запише адрес на доставка и персоналните данни. Всичко се прави за купувачът да се приближи до така наречен zero experience - бързо и прелестно прекарване.

И, несъмнено, изкуственият разсъдък. Той се трансформира в един от най-големите помощници на онлайн търговците и занапред от ден на ден Терези ще ни поздравяват през уеб страниците.
Колко коства да си онлайн

Изискванията за уебсайт и платформа са толкоз разнообразни по отношение на предлаганите артикули и услуги, че няма повсеместен вид. Най-скъпият е самостоятелното решение, при което търговецът наема услугите на професионална компания или разработчици, които да изградят уебсайт от нулата, съгласуван с всички негови условия. Тук цената стартира от към 5000 лева, като междинната цена е към 10 000 лева, в които не влизат спомагателните разноски - поддръжка и разнообразни такси като хостинг, включване на спомагателни функционалности за оптимизация, интеграция със складови и ERP системи и други

Второто решение е SaaS (software as a service) платформа, която е най-популярното за дребните онлайн бизнесмени. Срещу избрана сума на месец търговецът получава подготвени дизайни, от които да избере по какъв начин да наподобява уеб сайтът му. Цената се движи сред 20 и към 100 лева на месец и зависи от функционалностите, трафика и стоките в съответния магазин.

Open-source решение е безплатният, най-малко на хартия вид (без хостинга). Ако търговецът има нужните знания, може самичък да си сътвори магазин без пари, като употребява решения с отворен код като OpenCart, Prestashop и други Разбира се, действителността е друга и множеството търговци нямат такива благоприятни условия. Тогава в множеството случаи те могат да се извърнат към фрийленс програмисти, които да им основат магазин въз основата на тези решения. Цената за такива поръчки може да е и 500, и 3000 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР