илюстрация: ФБИФ Златната розаЗа 38-и път най-старият и единствен по

...
илюстрация: ФБИФ Златната розаЗа 38-и път най-старият и единствен по
Коментари Харесай

Най-добрите български филми отново се събират на Златната роза във Варна, началото е на 24 септември

илюстрация: ФБИФ " Златната роза "

За 38-и път най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „ Златна роза " ще показа най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020 в залите на Фестивален и конгресен център Варна, както и онлайн, съобщи организация.

В конкурсната стратегия са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни кино лентата, създадени както с поддръжката на Националния кино център, по този начин и с частни средства в последната година. По традиция в границите на фестивала във Варна ще участват основателите на филмите.
Фестивалът ще бъде открит на 24 септември от 18.00 часа с изложбата „ Спомен за кино лентата „ Осъдени души ", която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов незнайни работни моменти от именития филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на Златна роза 2020 в 19.00 часа за първи път пред българската аудитория ще бъде показана копродукцията „ Пари " с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото присъединяване на Националния кино център.
В осемте дни на „ Златна роза " са проведени ежедневни конференции с екипите на филмите от конкурсната стратегия, презентация " Мерки против онлайн пиратството в изискванията на пандемия " с присъединяване на Главен контрольор Михаил Драгоданов от ГДБОП, уъркшоп " Как музиката живее в киното " с модератор Саня Армутлиева и показване на книгата на Петя Алексантрова - „ Предимства и провокации на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино ". За първи път на кръгла маса „ Златна роза 2020 през очите на българската кинокритика " най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят трендовете в най-новите български филми. В програмата „ Открити хоризонти " ще бъдат показани пълнометражните игрални филми „ Опърничавите " с реж. Георги Костов и копродукцията „ Босият император " с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни кино лентата. Сред тях за първи път ще забележим и творби на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Stuudios.
От тази година фестивалът открива нова графа в своята стратегия „ Златна роза класик ", която ще показва обновените и цифровизирани версии на най-хубавите български филми от предишното. На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими творби на българското кино - трилогията „ Мера съгласно мера " на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният фен ще види резултата от възобновените истински цветове, преобразена звукова фонограма, както и надписи на книжовен български език, за по-добро схващане на енидже-вардарското българско произношение, на което приказват героите във кино лентата.
Организатор на Фестивала на българския игрален филм " Златна роза " е Националният кино център, с поддръжката на Министерство на културата и община Варна.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР