илюстрация Демокрацията е продължила да е в упадък през 2021

...
илюстрация Демокрацията е продължила да е в упадък през 2021
Коментари Харесай

Световна тенденция: Демокрацията е в упадък

илюстрация

Демокрацията е траяла да е в крах през 2021 година по данни от годишния Индекс на демокрацията на групата " Икономист ", съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.
Миналата година 45,7 % от популацията на света е живяло в страна с някаква форма на демократично ръководство - спад спрямо 49,4 % през 2020 година, заяви през вчерашния ден звеното за изследвания и разбори на " Икономист ". Само 6,4 % живеят в " цялостна народна власт " - лек спад спрямо 6,8 % през миналата година.
Междувременно повече от една трета от международното население - 37,1 % - живее в тирания, което е малко повече спрямо 2020 година През последните години делът на властническите страни стабилно се покачва.
Норвегия остава отпред в класацията и изследването дава на скандинавската страна най-високите оценки в три от пет категории. Следва я Нова Зеландия, която усъвършенства позицията си от четвърто до второ място. В първата шестица са още Швеция, Финландия, Исландия и Дания.
България е на 53-то място от общо 167 страни с обща оценка 6,64 по десетобалната канара. През 2020 година тя е заемала 52-ро място с обща оценка 6,71.
Проучването насочва рецензии към две огромни европейски страни. Рейтингът на Испания е намален до " несъвършена народна власт ", защото оценката й за самостоятелност на правосъдната система е спаднала в резултат на политически разногласия към назначенията на съдии.
Англия резервира рейтинга си на " цялостна народна власт ", само че губи позиции в класацията поради няколко абсурда, които са подкопали доверието в държавното управление, отбелязва отчетът. Британският министър председател Борис Джонсън от няколко седмици търпи рецензии поради абсурда " партигейт ".
Китай беше главен фокус на отчета, озаглавен " Предизвикателството Китай ". Проучването означи, че, обратно на упованията на западни анализатори Китай не е станал по-демократичен с увеличение на благосъстоянието си. Напротив, той е станал " по-малко свободен " и отчетът го класифицира като " властнически режим ".
Правозащитници настояват, че в страната от ден на ден се ускоряват следенето, репресиите против критиците на държавното управление, дисидентите и малцинствата като мюсюлманското уйгурско население.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР