Илюстрация БулфотоСнегът ще отслабва от утре, но студът ще остане

...
Илюстрация БулфотоСнегът ще отслабва от утре, но студът ще остане
Коментари Харесай

Пикът на зимата: Виелици и двуметрови преспи превземат страната!

Илюстрация Булфото

Снегът ще отслабва от на следващия ден, само че студът ще остане до събота, предвиждат синоптици

Двуметрови преспи и доста сняг ще блокират страната, предизвестяват синоптици! Снежни виелици и минусови температури накараха метеоролозите да разгласят най-висока степен предизвестие за заплаха – червен код в две области – Кърджали и Смолян. В останалата част от страната е разгласен оранжев код, предава Dnes.bg. 

Заради изобилните снеговалежи централните управляващи и общините приканват хората при опция да не пътуват и да се съобразят с влошената пътна конюнктура. Очаква се температурите да паднат до -7, -8 градуса в северозападната част на страната, а оптималните на югоизток да доближат 2-3.

" Причината за утежняването на времето е комбинацията от студения арктичен въздух, който се спуска от север към Балканите и средиземноморски циклон, който минава през Гърция и Егейско Море към Черно море ", изясни за " Труд " синоптикът Симеон Матев.

Той е безапелационен, че явлението не е извънредно, само че се случва за първи път у нас през тази година.

" В България то довежда до значителни снеговалежи, които в по-голямата част от страната ще образуват снежна завивка от 10 до 30 сантиметра. По-голям проблем обаче основава мощният вятър, който в Добруджа, Лудогорието и източната част на страната ще основава виелици, навявания и двуметрови преспи ", изясни още Матев.

Той предвижда, че през днешния ден ще е пикът на неприятното време. Иначе снегът и студът ще останат у нас до събота.

" За благополучие въпросният циклон ще отмине бързо. Още на следващия ден снеговалежите ще отслабват. В сряда се запътва към нас нов ураган, единствено че с по-малки размери " добави специалистът.

Вчера поради неприятното време турски тир, пренасящ 20 тона медицински материали, се хвърли в дере край горнооряховското село Поликраище.

От Министерство на вътрешните работи приканиха да избираме първокласните пътища и в случай че е допустимо, да отложим пътуването си. Властите поучават водачите да избират първокласни пътища, защото се почистват с преимущество, да носят със себе си всичко належащо за спаряване със снега и да не стопират да почиват навън.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР