Илюстрация БНТСъществува сериозен риск програмите за достъп до животоспасяващи лекарства

...
Илюстрация БНТСъществува сериозен риск програмите за достъп до животоспасяващи лекарства
Коментари Харесай

Програмите за достъп до животоспасяващи лекарства са затрашени

Илюстрация Българска национална телевизия
Съществува сериозен риск стратегиите за достъп до животоспасяващи медикаменти да спрат и хиляди пациенти да доплащат за медикаментите си, предава Българска национална телевизия. За това предупреждали фармацевтични компании. Проблемът е в отпаднала мярка против изгубването на медикаменти от аптеките и изнасянето им в други страни. Промените в Наредбата за възнаграждение на медикаментите не са дефинитивни и са оповестени за публично разискване.

Пациентите най-често не си дават сметка. Но огромна част от жизненоважните за тях онколекарства, тези за диабет, респираторни, кардиологични, артритни, нефрологични и и неврологични болести се обезпечават на 50 или 75 %. И защото става дума най-често за доста скъпи медикаменти, малко на брой са тези, които могат да си ги доплатят, споделя още Националната телевизия.

" Досега доста пациенти хиляди пациенти получаваха гратис или съвсем гратис, с минимално доплащане някои медикаменти, които не се заплащат изцяло от здравната каса с помощта на отстъпки, които даваха фармакомпаниите ", декларира доктор Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

" Компаниите, с цел да компенсират това доплащане, в някои случаи осъществят непринудено стратегии за възстановяване на достъпа на пациентите като понижават или изцяло компенсират доплащането от пациентите ", твърди Деян Денев - изп. шеф на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители

Така 14 фармакомпании са отделили за тази година към 66 милиона лв. по стратегиите за достъп. Но тази другояче прелестна мярка, най-често става причина медикаментите да изчезват от пазара, прибавя Българска национална телевизия.

Тези отстъпки до в този момент бяха предоставяни на дистрибутор, което пък създаваше различен проблем дистрибуторите или неточни търговци на пазара се възползваха от тези отстъпки и изнасяха тези медикаменти от България, което пък постоянно оставяше аптеките без жизненоважни медикаменти, твърди Хасърджиев.

Тъй като отстъпките се дават по цялата верига на лекарство снабдяването, продуктите, които към този момент са на най-ниските цени в Европа стават прекомерно атрактивни за експорт и това води до дефицит, вместо да оказва помощ на пациентите, да получат своя медикамент, разяснява Деян Денев. Изходът от тази обстановка е нормативно регламентиране на даването на тези отстъпки при доста строга отчетност, или посредством даването на тези отстъпки в интерес на пациента непосредствено на НЗОК, която да ги управлява, тъй че те да не водят в допълнение до понижаване на цените в аптечната верига, прибавя той.

И тази мярка трябваше да бъде маркирана в разпоредба 10 на здравното министерство за изискванията и реда за възнаграждение на артикули. В препоръчаните промени, обаче, тя е отпаднала. И рискът фармаиндустрията да се откаже от стратегиите за достъп е огромен. Защо им е да дават отстъпки, които като се изключи че не стигат до пациентите, подбиват личните им цени на европейския пазар, разяснява Националната телевизия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР