Илюстрация БНРГазовият проект Турски поток“ може да мине през България,

...
Илюстрация БНРГазовият проект Турски поток“ може да мине през България,
Коментари Харесай

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Илюстрация БНР
Газовият план „ Турски поток “ може да мине през България, съобщи в изявление за „ Хоризонт “ на БНР президентът на Турската асоциация за енергийна стопанска система Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, би трябвало да има решение на високо равнище, добави специалистът.

„ Разбира се, че е допустимо. Първата тръба е предопределена за доставки на газ, които да задоволяват потребностите на Турция. Другата тръба ще бъде за доставки на газ за Югоизточна Европа. Засега проектите са тя да минава по турско-гръцката граница, а връзката с България да бъде правена през интерконектора сред вашата страна и Гърция “, сподели Кумбароглу.

„ Възможно е обаче да има и смяна в проекта и тръбата непосредствено да стигне до българо-турската граница. В момента България прави всичко допустимо да се трансформира в газов център на Балканите и да получава синьо гориво през разнообразни тръбопроводи, минаващи през Турция. Ето за какво виждам опцията за смяна на трасето като изцяло действително, само че въпреки всичко би трябвало да има доста сериозна икономическа аргументация. Крайното решение би трябвало да бъде взето на високо равнище “, изясни специалистът.

Кумбароглу не счита, че връзките сред Атина и Анкара сега могат да станат съществена причина за смяна на трасето: „ За Турция няма огромно значение, тъй като въпреки всичко става дума за две прилежащи страни. В последна сметка приказваме за план, от който всички печелят. Затова имам вяра, че той ще помогне за подобряването на връзките сред страните като цяло. “

Затоплянето на руско-турските връзки след замразяването им, провокирано от свалянето на съветски бомбардировач от турски боен аероплан се случи таман поради енергийните планове, разяснява Гюркан Кумбароглу. „ Първо беше подписано междуправителствено съглашение. Последва планът за първата атомна електроцентрала в Турция. Честно казано, мисля, че енергетиката е чудесна опция за стопляне на връзките. Трябва да признаем обаче, че тя може да докара и до спорове “, сподели той.

Макар енергийните специалисти да търсят икономическа логичност в плановете, всички признават, че от време на време развоят им зависи от интернационалната политическа обстановка. Президентът на Турската асоциация за енергийна стопанска система Гюркан Кумбароглу е уверен в нуждата от създаване на първата атомна електроцентрала в страната му, която ще посрещне възходящото ползване на ток, прибавя Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР