Илюстрация Би Ти ВиЛихвите по кредити тръгват плавно нагоре в

...
Илюстрация Би Ти ВиЛихвите по кредити тръгват плавно нагоре в
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Илюстрация Би Ти Ви
Лихвите по заеми потеглят гладко нагоре в края на новата година, оповестява Би Ти Ви. Макар банкери и консултанти не чакат фрапантни промени, те поучават да сме деликатни какъв брой тъкмо можем да плащаме за вноска.

Прогнозата е, за корекции от 0,25%, само че 2-3 пъти годишно – зависи от решенията на Европейската централна банка.

В бизнеса с недвижимости също чакат парцелите, въпреки и по-бавно, да не престават да нарастват и следващата година.

За да не се окаже в следствие вноската по жилищен заем непостижима, специалистите поучават да изчислим с колкото ще се усили тя, в случай че лихвите се вдигнат с 1% - при вноска от 550 лв. в този момент, това значи 60 лв. повече, а в случай че вноската е 900 - тя ще стане 1000.
За какво още да внимаваме

Семейството на Соня Александрова следи пазара на парцели във Варна от няколко години. „ По-голяма част от средствата сме ги икономисали, може би ще разчитаме по-малко от кредитиране от банки, точно поради това повишаване на лихви, което се чака и гледаме да изпреварим този миг с покупката ”, показва тя.
Именно Варна е измежду градовете с най-сериозен растеж и на цените и на покупко-продажбите с парцели.

„ 2018 година надали ще има някакви фрапантни разлики в равнищата, в случай че ще има нарастване, то ще е евентуално в края и няма да се отрази толкоз фрапантно на пазара ”, счита шефът на организация за недвижими парцели Добромир Ганев.

Банкерите също чакат лихвите през 2018 година да се задържат към актуалните равнища. Но още в края на годината ще тръгнат нагоре. Петър Андронов от Асоциацията на банките показва, че корекциите от по 0,25% на няколко пъти в годината следват темпа, с който се върви в Съединени американски щати.

И банкери, и консултанти, на този стадий не виждат риск от балон на имотния и пазар и повтаряне не рецесията след 2008 година, само че поучават да не се изхвърляме с непостижими вноски. „ За приход до 1500 лв. не е добре да отделяме повече от 30% за месечни разноски по всичките ни заеми. За приходи от 2-3 хиляди можем да си позволим и до 40% от приходите да се отделят за заем ”, счита кредитният съветник Тихомир Тошев.

Особено деликатни би трябвало да са хората, които живеят чартърен и купуват жилище на " зелено ". Тогава постоянно се постанова в границите на половин - една година да се заплащат и двете – и заема, и наема.

У нас, както и в Европейския съюз, равнищата на неприятните заеми понижават. В момента те са към 10%, прибавя Би Ти Ви.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР