Илон Мъск за първи път е начело на класацията на

...
Илон Мъск за първи път е начело на класацията на
Коментари Харесай

Forbes: Мъск вече е най-богатият в света, Домусчиеви първите БГ милиардери

Илон Мъск за първи път е отпред на класацията на най-богатите хора в света на списание Forbes.

Технологичният милиардер изпреварва създателя на Amazon Джеф Безос, който от четири години непроменяемо е най-състоятелният човек на планетата.

Към днешна дата положението на Мъск се прави оценка на 219 милиарда $, сочат данни на Forbes.

В челната тройка влиза и най-богатият европеец - французина Бернар Арно, който е президент на LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Състоянията на Безос се прави оценка на 171 милиарда $, а това на Арно - на 158 милиарда $.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс (129 милиарда долара) и изпълнителният шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет (118 милиарда долара) оформят челната петорка.

34-ата годишна ранглиста на най-богатите хора в света на списание Forbes сочи, че общото положение на милиардерите за годината е намаляло с 400 милиарда $ - до 12.7 трилиона $. Броят им пък е паднал с 87 - до 2 668 души.

Най-драматичният спад се следи в Русия (след нашествието на Владимир Путин в Украйна), където има 34 милиардери по-малко, спрямо предходната година. В Китай държавните репресии против технологиите компании доведоха до 87 мириардери по-малко.

Въпреки войната, пандемията и мудните пазари, данните на Forbes сочат, че повече от 1 000 милиардери са по-богати, в сравнение с преди година. На богаташкия хоризонт са се появили нови 236 милиардери през последната година – в това число първите от Барбадос, България, Естония и Уругвай.

Новите милиардери от България градят благосъстоянията си от десетилетия. Започвайки в безредната посткомунистическа епоха от 90-те години на предишния век, братята Георги и Кирил Домусчиеви (с по 2 милиарда $ положение всеки) основават капиталов конгломерат, който през днешния ден обгръща компании в региона на ветеринарната фармакология, корабоплаването, недвижимите парцели и футбола, споделя Forbes.

Братята стартират да влагат през 2000 година, когато купуват 54% от отчасти държавната ветеринарна компания Biovet, която след това трансформират в Huvepharma - шестата по величина компания за животинско опазване на здравето в света с интервенции, разпростряли се от Линкълн, Небраска, до Северозападна Италия.

Другите им притежания варират от компания за транспорт на насипни товари Navibulgar до Лудогорец, който се трансформира в най-успешния футболен тим на страната под ръковоството им, прецизира изданието.

Съединени американски щати към момента е отпред в света със 735 милиардери с благосъстояние на обща стойност 4.7 трилиона $. Китай (включително Макао и Хонконг) остава номер две с 607 милиардери с притежания за 2.3 трилиона $.

Ето и топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 година:

1. Илон Мъск (Tesla) - 219 милиарда $

2. Джеф Безос (Amazon) - 171 милиарда $

3. Бернард Арно (LVMH) - 158 милиарда $

4. Бил Гейтс (Microsoft) - 129 милиарда $

5. Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) - 118 милиарда $

6. Лари Пейдж (Alphabet) - 111 милиарда $

7. Сергей Брин (Alphabet) - 107 милиарда $

8. Лари Елисън (Oracle) - 106 милиарда $

9. Стив Балмър (Microsoft) - 91.4 милиарда $

10. Мукеш Амбани (Reliance Insustries) - 90.7 милиарда $
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР