Илон Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат

...
Илон Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат
Коментари Харесай

"Как участвам в тази война?": Новата биография на Мъск предлага нови подробности за дилемата на милиардера в Украйна

Илон Мъск скрито е наредил на инженерите си да изключат сателитната информационна мрежа Starlink на компанията му покрай кримското крайбрежие предходната година, с цел да попречат на украинска подмолна офанзива против съветския военноморски флот, се споделя в фрагмент от новата биография на ексцентричния милиардер, озаглавена " Илон Мъск ", на Уолтър Айзъксън.

Когато украинските подводни дронове, натоварени с експлозиви, се доближили до съветския флот, те " изгубили връзка и безвредно изплували на брега ", написа Айзъксън.

Решението на Мъск, което предиздвикало украинските чиновници да го молят да включи още веднъж спътниците, било подбудено от изострен боязън, че Русия ще отговори на украинска офанзива против Крим с нуклеарни оръжия - боязън, който се ускорява от диалозите на Мъск с висши съветски чиновници, съгласно Айзъксън, чиято нова книга ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.

Опасенията на Мъск за " мини Перлено пристанище ", както той се изрази, не се сбъднаха в Крим. Но епизодът разкрива неповторимата позиция, в която се е оказал Мъск в хода на войната в Украйна. Независимо дали е желал или не, той се е трансформирал в медиатор, който не може да бъде подценен от американските управляващи.

Новата книга на Айзъксън, създател на фамозните биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн, дава пресен взор върху Мъск и по какъв начин екзистенциалният му боязън от разпалването на по-широка война го е предиздвикал да отхвърли украинските претенции за системи Starlink, които те биха могли да употребяват за нахлуване против руснаците.

След като Русия наруши информационните системи на Украйна тъкмо преди нахлуването си през февруари 2022 година, Мъск се съгласи да даде на Украйна сателитни терминали Starlink, създадени от SpaceX, за милиони долари, които се трансфораха в основни за военните интервенции на Украйна. Дори когато мрежите за мобилни телефони и интернет бяха унищожени, терминалите Starlink разрешиха на Украйна да се бори и да поддържа връзка.

Но откакто Украйна стартира да употребява терминалите Starlink за офанзивни офанзиви против Русия, Мъск стартира да премисля това решение.

" Как вземам участие в тази война? " Мъск пита Айзъксън. " Старлинк не е предопределен да взе участие във войни. Тя беше, с цел да могат хората да гледат Netflix и да се провиснал, да се включат в интернет за учебно заведение и да вършат положителни мирни неща, а не да нанасят удари с дронове. "

Скоро Мъск се обажда по телефона на съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, на ръководителя на обединените въоръжени сили, военачалник Марк Мили, и на съветския дипломат в Съединени американски щати, с цел да отговори на паниките от Вашингтон, окръг Колумбия, до Москва, написа Айзъксън.

Междувременно Михайло Федоров, заместител министър-председател на Украйна, молил Мъск да възвърне връзката за подводните безпилотни самолети, като разказал на Мъск за техните благоприятни условия в текстово известие, съгласно Айзъксън. " Просто желая ти - индивидът, който трансформира света посредством технологиите - да знаеш това ", споделя Федоров на Мъск.

Мъск и SpaceX не са дали отговор на молбите на CNN за коментар.

 Мъск, основен изпълнителен шеф на производителя на електрически автомобили Tesla и на частната компания за галактически проучвания SpaceX, дава отговор, че е впечатлен от дизайна на подводните безпилотни самолети, само че че няма да включи още веднъж сателитното покритие за Крим, тъй като Украйна " в този момент отива прекомерно надалеч и си навлича стратегическо проваляне ", съгласно Айзъксън.

Непознатата територия, на която се намират украинските и американските публични лица - да разчитат на благотворителността на непредсказуем милиардер за връзките на бойното поле - докара и до опълчване кой ще заплати за терминалите Starlink предходната есен.

Според Мъск СпейсЕкс е похарчила десетки милиони от личните си средства, с цел да изпрати сателитното съоръжение в Украйна. И компанията съобщи на Пентагона, че няма да продължи да заплаща сметката за сателитното съоръжение, както CNN първи заяви през октомври предходната година.

След репортажа на Си Ен Ен Мъск промени курса си, като написа в Туитър: " По дяволите с това... просто ще продължим да финансираме гратис украинското държавно управление ".

Според Айзъксън Гуин Шотуел, президентът на Мъск в SpaceX, е бил разгневен от обрата на Мъск.

Значението на Starlink във войната не е намаляло.

Миналата седмица Съединени американски щати и техните съдружници от групата " Пет очи " упрекнаха съветските хакери, че са се насочили към връзките на украинските командири на бойното поле. Според украинците зловредният код на руснаците е бил предопределен да прихваща данни, изпращани към спътниците Starlink.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР