Илон Мъск отхвърли BYD през 2011 г., като се смееше

...
Илон Мъск отхвърли BYD през 2011 г., като се смееше
Коментари Харесай

Мъск се присмиваше на китайския гигант BYD, но той отне короната на Tesla

Илон Мъск отхвърли BYD през 2011 година, като се смееше на техните артикули по време на изявление за Bloomberg.

" Виждал ли си колата им? ", иронизира Мъск.

" Не мисля, че е изключително привлекателно, технологията не е доста мощна. И BYD като компания има много съществени проблеми в дома си в Китай. Мисля, че фокусът им е и с право би трябвало да бъде върху това да се уверят, че няма да умрат в Китай.

BYD не беше погубен. Вместо това, BYD детронира Tesla през четвъртото тримесечие като най-хубавия производител на електрически автомобили, продавайки повече транспортни средства, задвижвани от акумулатори, в сравнение с своя противник в Съединени американски щати, написа cnbc.com.

" Тяхната цел беше да бъдат най-големият производител на коли в Китай и да слагат китайското произвеждане на картата ", сподели Тейлър Оган, основен изпълнителен шеф на Snow Bull Capital, за дългогодишната упоритост на BYD.

И по този начин, по какъв начин китайската компания, която стартира с производството на акумулатори за телефони, се трансформира в колос за електрически коли?

Историята на BYD

Докато BYD в този момент е прочут като колос за електрически коли, неговите пипала се простират в доста области от акумулатори до рандеман и полупроводници, което е огромна причина за триумфа му.

Химикът Уанг Чуанфу основава BYD през 1995 година в южния китайски град Шенжен, големият софтуерен център на Китай. Основана е с 20 чиновници и 2,5 милиона китайски юана капитал, или 351 994 $ по днешния обменен курс.

През 1996 година BYD стартира да създава литиево-йонни акумулатори, видът, който се употребява в нашите модерни смарт телефони. Това съответства с растежа на мобилните телефони. BYD стартира да доставя батериите си на Motorola и Nokia надлежно през 2000 година и 2002 година, две от най-великите в промишлеността за мобилни телефони по това време.

През 2002 година BYD се листва на Хонконгската фондова борса, яхвайки вълната на своя триумф в литиево-йонните акумулатори.
Насочването на BYD към колите

Едва през 2003 година BYD придобива дребен авто производител, наименуван Xi’an Qinchuan Automobile.

Две години по-късно тя пусна първата си кола, наречена F3, която беше модел с вътрешно горене. И по-късно през 2008 година пусна F3DM, първият си опит в електрическите транспортни средства. F3DM беше plug-in хибридно електрическо транспортно средство.

През същата година Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет направи инвестиция от 230 милиона $ в BYD по това време.

Това даде подтик на упоритостите на BYD за електрически коли.

BYD продължи да навлиза в пространството на електрическите автомобили и тук влезе в игра историята му като производител на акумулатори. През 2020 година компанията пусна батерията Blade, за която мнозина твърдяха, че е помогнала за разрастването на BYD в електрическите автомобили.

Това е LFP или литиево-желязо-фосфатна батерия. По това време, съгласно Оган, доста производители на акумулатори се отдалечаваха от LFP батериите заради схващанията, че те имат ниска енергийна компактност, т.е. те са прекомерно тежки за количеството сила, което могат да обезпечат.

Но BYD популяризираха Blade като пробив, който обезпечава добра енергийна компактност и високи равнища на сигурност. Той се ангажира да сложи това в своя Han, състезателен седан, който беше пуснат през 2020 година и се смяташе за противник на този на Tesla

Модел S. След това BYD сложи Blade в идващите модели, които пусна.

" Енергийната компактност на равнище клетка и равнище на опаковката в действителност бяха по-високи от това, което BYD разкри в началото... Всички бяха изумени ", сподели Оган.

BYD продаде 130 970 чисти електрически транспортни средства с акумулатори през 2020 година Миналата година компанията продаде 1,57 милиона електрическия автомобил с акумулатори.
Какво стои зад триумфа на BYD?

Пробивът с Blade акцентира за какво BYD реализира триумф в електрическите автомобили - стратегически вложения и обстоятелството, че има повече бизнеси, в сравнение с единствено коли.

" BYD си скъсаха зъбите като снабдител във високотехнологичното пространство, изграждайки резистентност, като доставяха акумулатори на компании като Apple, на които е мъчно да се харесат ", сподели Ту Ле от Sino Auto Insights пред CNBC.

" След това Wang Chuanfu имаше нужните средства да придобие разрушена локална китайска автомобилна марка и съумя да се концентрира върху нововъведенията в технологиите за акумулатори, задоволително, с цел да може да продава на други производители на коли. Ако това не беше задоволително, те се занимаваха с главата надолу, като непрестанно подобряваха дизайна, инженерството и качеството на личната си конюшня от транспортни средства. Не знаехме това по това време, само че всичко, което направи през последните 15-20 години, го накара да надмине Tesla през Q4 ’23. ”

В началото BYD не се насочи непосредствено към чистите електрически автомобили. Компанията към момента продава хибридни коли, което съгласно Алвин Лиу, анализатор в Canalys, е ключът към първичния триумф на BYD.

" В ранните стадии на китайския пазар на електрически автомобили BYD избра да пусне по едно и също време акумулаторни електрически транспортни средства (BEV) и Plug-in хибридни електрически транспортни средства (PHEV). Тази тактика разреши на BYD да завоюва пазара, когато инфраструктурата за зареждане не беше добре построена и потребителите не бяха доста наясно с преимуществата на електрическите автомобили ", сподели Лиу пред CNBC.

" Характеристиките на PHEV като висока икономическа успеваемост и липса на безпокойствие за пробега изиграха забележителна роля в подпомагането на BYD да завоюва пазара. "

Лиу сподели, че BYD се нарежда на пазара от междинен клас, където има по-малко съперници в Китай, което спомогна за задвижването на растежа му. BYD се е справила добре с брандирането, съгласно Лиу, създавайки разнообразни под-марки, с цел да се оправи с разнообразни ценови точки на пазара. Един подобен образец е марката Denza за електрически автомобили от междинен до висок клас на BYD.

Пекин поддържа електрическите автомобили

Освен личната тактичност на BYD, нейният напредък е подкрепят от голямата поддръжка на китайското държавно управление за EV бранша на страната. През последните няколко години Пекин предложи дотации за стимулиране на купувачите на електрически коли и предложи държавна поддръжка за промишлеността. Тези ограничения започнаха към 2009 година, по времето, когато BYD искаше да усили натиска си за EV.

Rhodium Group пресмята, че BYD е получила почти 4,3 милиарда $ държавна поддръжка сред 2015 и 2020 година

" BYD е извънредно новаторска и адаптивна компания, само че нейният напредък е неразривно обвързван със отбраната и поддръжката на Пекин ", сподели Грегор Себастиан, старши анализатор в Rhodium, пред CNBC. " Без поддръжката на Пекин BYD нямаше да бъде световната мощност, която е през днешния ден. "

" С течение на времето компанията се радваше на дялово и дългово финансиране под пазара, което й позволяваше да усили производството и научноизследователската и развойна активност. "

Глобални упоритости

След като доминираше на китайския пазар на електрически автомобили, BYD сега
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР