Илон Мъск официално се присъедини към надпреварата за изкуствен интелект

...
Илон Мъск официално се присъедини към надпреварата за изкуствен интелект
Коментари Харесай

Мъск стартира компанията за изкуствен интелект xAI

Илон Мъск публично се причисли към конкуренцията за изкуствен интелект с откриването на нова компания на име xAI - откакто години наред твърдеше, че тази технология ще докара до гибелта на човечеството, заяви Ес Би Ес.


Шефът на Twitter не показа доста детайлности, само че разкри, че xAI е основан, " с цел да разбере същинската природа на Вселената ".

Екипът на xAI включва членове, които преди този момент са работили в DeepMind, OpenAI, Гугъл Research, Microsoft Research и Tesla.

В оскъдния уеб страница на компанията е маркирано, че повече информация ще бъде споделена онлайн в Twitter Space в петък.

Новата компания за изкуствен интелект на Мъск също показа първия си туит в сряда, като попита: " Кои са най-основните въпроси без отговор? ".

Главният изпълнителен шеф на Tesla записва компания на име X.AI Corp през март в Невада, съгласно щатската документи.

Фирмата показва Мъск като единствен шеф, а Джаред Бърчъл, ръководещ шеф на фамилния офис на Мъск, като секретар.

Официалният акаунт на компанията в Twitter проработи през май, само че някак си съумя да остане под радара.

Много от членовете-основатели имат умения за работа с огромни езикови модели.

Екипът на xAI включва Игор Бабушкин, откривател от DeepMind, Зихан Дай, академик в Гугъл Brain, и Тоби Полен, също от DeepMind.

Мъск е подлагал на критика ИИ през годините, като най-значимата му офанзива против технологията беше през март, когато той и повече от 1000 други водачи в промишлеността приканиха за прекъсване на " рисковата конкуренция " за създаване на ИИ, за който се притесняват, че съставлява " бездънен риск за обществото и човечеството " и може да има " пагубни " последствия.

Групата подписа отворено писмо с искане за шестмесечна пауза, с цел да може да се направи по-подробна оценка на риска.

През 2015 година шефът на Twitter подписа друго писмо с починалия Стивън Хокинг, в което предизвести, че без защитни ограничения за интелигентните машини човечеството може да се насочи към тъмно бъдеще.

Въпреки че Мъск е главен критик на изкуствения разсъдък, през април той разкри, че възнамерява да пусне " третата алтернатива " на Microsoft и Гугъл, наречена " TruthGPT ".

Съобщението беше направено пред Тъкър Карлсън.

Мъск също по този начин упрекна Лари Пейдж, съосновател на Гугъл, че не се отнася съществено към сигурността на изкуствения разсъдък.

Милиардерът обаче повтори и предизвестията си за ИИ по време на изявлението с Карлсън, като сподели: " ИИ е по-опасен от погрешно планиране на самолети или поддръжка на производството, или неприятно произвеждане на коли ".

" Той има капацитет за заличаване на цивилизацията ", добави милиардерът.

xAI не е първата компания за ИИ на Мъск, защото той е съосновател на OpenAI през 2015 година, само че през 2018 година се отдръпна от борда на компанията. През 2019 година Мъск написа в Twitter, че е напуснал OpenAI, тъй като би трябвало да се концентрира върху Tesla и SpaceX. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР