Илон Мъск обмисля спирането на достъпа на Starlink на Украйна след „страхотен разговор с Путин“

...
Илон Мъск обмисля изтеглянето на сателитния интернет Starlink от Украйна,
Коментари Харесай

Илон Мъск обмисля изтеглянето на сателитния интернет Starlink от Украйна, защото се страхува да бъде възприет като подстрекател на война в Русия, каза бивш служител на Пентагона.< /p>

52-годишният милиардер, роден в Южна Африка, изрази загрижеността си, след като украинските сили съобщиха за прекъсване на мрежата близо до фронтовите линии, които ги разделят от техните руски окупатори.

Колин Кал, заместник-министър на САЩ на отбраната за политика до миналия месец, беше обвинен в посредничество при сделка, за да попречи на г-н Мъск да изключи напълно системата.

„Ако изключите това, това не слага край на войната“, г-н Кал припомни, че е казал на шефа на SpaceX в интервю за The New Yorker.

„Моето заключение беше, че той започваше да се изнервя, че участието на Starlink все повече се възприема в Русия като средство за украинските военни усилия и търсеше начин да успокоим руските опасения“, добави бившият американски служител.

Миналата година г-н Мъск беше обвинен, че е публикувал благоприятно за Кремъл мирно предложение, предполагайки, че Украйна трябва да отразява референдумите за суверенитет, организирани от Русия в окупираните от нея региони.

Прекъсванията се усетиха най-силно в Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка области. Всички четири украински области, части от които бяха окупирани от руските сили, бяха обявени за част от Русия след референдуми, организирани от поддръжници на Кремъл.

Г-н Мъск каза на служители на Пентагона по време на преговорите за Starlink, че е провел лични разговори с руския президент Владимир Путин, съобщи New Yorker.

Сателитните терминали, дарени от SpaceX на г-н Мъск, както и от правителството на САЩ и частни донори, станаха жизненоважни за украинските военни комуникации.

„Съзвездието“ от сателити, управлявано от фирмата SpaceX на г-н Мъск, се използва за координиране на дронове и артилерийски удари, поточно видео на живо от бойното поле и събиране на разузнавателна информация.

Г-н Мъск се похвали, че може да види „ разгръщането на цялата война” чрез карта на активността на Starlink. Той каза на г-н Кал, че информацията на живо го е накарала да се поколебае дали сателитната му интернет система се използва за мирни средства или за водене на война.

„Това беше около три минути преди той да каже „добре, Имах този страхотен разговор с Путин“, каза г-н Кал.

Офанзивни способности

Технологичният предприемач отдавна поддържа резерви относно използването на неговата система за офанзивни способности. Наскоро беше съобщено, че той е принудил Украйна да се откаже от планиран военноморски удар с дрон в Черно море, като е отказал достъп до мрежата Starlink около окупирания Крим.

Валери Залужний, висш генерал на Украйна, каза, че успехът на неговата армия е бил зависи от постоянния достъп до системата.

Сътрудници на президента на Украйна Володимир Зеленски преди това се опитаха да облекчат притесненията на г-н Мъск, като му казаха, че системата е „за отбрана, напредък и оцеляване“, каза източник пред The ​​Telegraph .

Г-н Мъск също се възпротиви на разходите за предоставяне на системата, които се оценяват на близо 400 милиона долара (£310 милиона) за период от 12 месеца, според доклад на CNN.

>

През юни Пентагонът обяви, че е постигнал сделка със SpaceX за запазване на използването на системата в Украйна, без да разкрива условията на споразумението.

Пактът, за който се смята, че ще даде на Украйна без ограничения достъпът до системата, се разглежда като стъпка встрани от това г-н Мъск да има значителна роля на бойното поле, тъй като контраофанзивата на Киев продължава.

The Telegraph се обърна към представители на г-н Мъск и SpaceX за коментар.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР