Илон Мъск нарече завода на Тесла (Tesla) край Берлин гигафабрика

...
Илон Мъск нарече завода на Тесла (Tesla) край Берлин гигафабрика
Коментари Харесай

Какво спъва амбициозните планове на Мъск за гигафабриката в Германия

Илон Мъск назова завода на " Тесла " (Tesla) край Берлин " гигафабрика " и проектите му за него бяха грандиозни, само че доста бързо се сблъска с действителността. Първоначално с немската администрация, а след това и с полските служащи или по-точно с неналичието им.

Заводът на " Тесла " край немската столица трябваше да е отправната точка за огромната европейска агресия на производителя на електрически автомобили. Планът бе от него да излизат 500 000 транспортни средства годишно, само че от откриването му през март са осъществени едвам 10 на 100 от в началото плануваните размери, отбелязва полското издание на " Бизнес инсайдър ". Освен това доста от създадените коли се озовават в сервизите - става известно, че имат заводски недостатък.

В резултат на това, както първи заяви в. " Билд ", заводът затваря порти за 2 седмици през юли - едвам три месеца откакто започва активността си, с цел да бъдат усъвършенствани индустриалните процеси.

Това е огромен удар по имиджа на Илон Мъск, който е считан за един от най-талантливите и сполучливи бизнесмени в света. Гигафабриката край Берлин, която бе високо в скалата на целите му, се трансформира в източник на главоболие за мултимилиардера, написа " Бизнес инсайдър ".

Какво не се получи както би трябвало?

На пръв взор не е мъчно да се разбере за какво Мъск е избрал за локация на европейската си фабрика точно Германия. Това е сърцето на международната автомобилна индустрия, само че за какво тъкмо предградията на Берлин?

Отговорът на този въпрос е малко по-труден. В последна сметка огромните немски компании нямат фабрики в тази част на страната. Изключение прави единствено Бе Ем Ве (BMW), само че в Берлин се създават само мотоциклети от тази марка. Ако Мъск е желал да " подкупи " служащите на немските автомобилни колоси, с цел да работят за него, то е трябвало да построи гигафабриката си в други елементи на Германия, съгласно " Бизнес инсайдър ". Например в Щутгарт, където са централите на " Мерцедес " (Mercedes) и " Порше " (Porsche).

Освен това сходно " подкупване " също би било проблем, защото Мъск заплаща по-малко спрямо немските автомобилостроителни колоси. Един от най-големите синдикати в страната " И Ге Метал " (IG Metall) акцентира, че това, което получават служащите в гигафабриката на " Тесла ", е даже с 20 на 100 по-малко, в сравнение с в заводите на огромните немски концерни.

Възниква въпросът за какво Мъск е построил огромен цех надалеч от местата, където може да наема хора, и за какво заплатите, които предлага, са по-ниски от тези на съперниците?

На пръв взор няма необикновен смисъл, в случай че обаче се вгледаме по-внимателно в картата на района, то решението на милиардера може да придобие смисъл, отбелязва " Бизнес инсайдър ". Грюнхайде се намира на към час път от границата с Полша, откъдето може да се стигне до оборудването по-бързо, в сравнение с от някои елементи на берлинската агломерация.

Има полски градове като Шчечин и Гожув Виелкополски, чиито поданици могат да се придвижат бързо до гигафабриката на " Тесла " и то пътувайки всеки ден, без да се постанова да се местят в Германия.

Освен това възнагражденията в завода на " Тесла " са атрактивни за поляците, защото те не могат да разчитат на сходни заплати в родината си. В Грюнхайде работят много поляци и броят им се усилва от месец на месец.

Въпреки това Мъск не може да запълни работните места. Той желае да наеме към 9000 души, само че към този момент са единствено 4500.

Полското издание на " Бизнес инсайдър " е разговаряло с някои служащи във фабриката, както и с хора, наети чрез компании, които си сътрудничат с " Тесла ". Те нормално се изричат ласкаво за работата и възнагражденията си.

Не всички обаче желаят да приказват за заплатите си - договорите ги задължават да не разгласяват детайлностите. Твърди се обаче, че работещите в производството могат да получават месечна заплата от 4500 евро бруто.

От полска вероятност това са доста пари, само че служащите са длъжни да владеят немски език.

Само че не доста поляци, в това число и измежду работещите в производството, владеят по този начин добре езика и това несъмнено пречи на процеса на наемане на личен състав. Мъск несъмнено си се мислел, че всеки поляк знае немски и си мечтае за работа в " Тесла ", споделя с усмивка на лицето един от служащите.

В последна сметка американската компания се принуди да промени условията за притежаване на езика за искащите да работят в гигафабриката. Така тя още веднъж си навлече гнева на немските профсъюзи и държавни чиновници, с които Мъск към този момент има значително конфликти. Например, фабриката трябваше дълго да чака за съответните разрешителни, с цел да пусне завода. И надлежно Мъск към този момент е наясно, че не е лека задача да се оправи с немската администрация и може би е за предпочитане да насърчи поляците да учат немски…

Ако към тези проблеми с гигафабриката се прибави отдръпването от договорката за " Туитър " (Twitter), както и идните правосъдни борби по отношение на това, то лятото на Илон Мъск сигурно няма да е безоблачно.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР