Илон Мъск нарече изкуствения интелект най-разрушителната сила в историята“, а

...
Илон Мъск нарече изкуствения интелект най-разрушителната сила в историята“, а
Коментари Харесай

Новата икономика: Може ли изкуственият интелект да възстанови средната класа?


Илон Мъск назова изкуствения разсъдък „ най-разрушителната мощ в историята “, а кръстникът на ИИ Джефри Хинтън посъветва хората да си търсят работа като водопроводчици. Посланието на тези изказвания наподобява ясно: бъдещето на работата е застрашено заради развиването на ИИ. Но този боязън е безпочвен, споделя Дейвид Автор, професор по стопанска система в Масачузетския софтуерен институт. В есе за бъдещето на работата той написа за това по какъв начин изкуственият разсъдък ще даде неподозирани благоприятни условия на служащите на приблизително равнище.

Индустриалният свят е цялостен с работни места и постоянно ще бъде. Това не е прогноза, а демографски факт: дефицитът на работна ръка се усеща в доста развити страни (дори Китай) заради спада на раждаемостта. Хората, които ще бъдат на 30 години през 2053 година, към този момент са родени, тъй че работната мощ в богатите страни ще свърши, преди да има работни места.

Изкуственият разсъдък трансформира пазара на труда, само че не по метода, по който имат вяра Мъск и Хинтън. Стойността и естеството на човешкия опит, цената на експертизата – познания и подготвеност в съответни области – ще се трансформират. Експертният опит е главният източник на разноски за труд в индустриализираните страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР