Илон Мъск и SpaceX се задействаха в помощ на Украйна,

...
Илон Мъск и SpaceX се задействаха в помощ на Украйна,
Коментари Харесай

Мъск пусна сателитния интернет на Starlink в Украйна след призив от най-младия им министър

Илон Мъск и SpaceX се задействаха в помощ на Украйна, откакто интернет връзката в страната беше съществено нарушена поради съветската военна инвазия.

Сателитната услуга за свръхбърз интернет на компанията – Starlink, към този момент е налична в Украйна, а в идващите часове и дни следва построяването на още терминали.

Starlink обезпечава сателитно интернет покритие за голяма част от земното кълбо. Системата е с над 1700 сателита (по данни от 2021 г.) и в бъдеще ще се състои от няколко хиляди дребни спътници в ниска околоземна орбита (LEO), които споделят с избрани наземни приемо-предаватели. Реално услугата може да се дава единствено в страни, които са лицензирали SpaceX в границите на съответна национална пълномощия. Към февруари 2022 година бета-версията на предлаганата интернет услуга е налична в 29 страни.

Помощта на Мъск за Украйна пристигна единствено няколко часа откакто вицепремиерът и министър на цифровата промяна Михайло Фьодоров се обърна към най-богатия човек на планетата в Twitter.

, while you try to colonize Mars — Russia try to occupy Ukraine! While your rockets successfully land from space — Russian rockets attack Ukrainian civil people! We ask you to provide Ukraine with Starlink stations and to address sane Russians to stand.
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo)
„ Илон Мъск, до момента в който се опитваш да колонизираш Марс, Русия прави опити да окупира Украйна! Докато ракетите ти сполучливо се приземяват на Земята след полети в Космоса, съветските ракети нападат цивилните жители на Украйна! Молим те да осигуриш на страната ни станции на Starlink и да се обърнеш към здравомислещите руснаци да ни поддържат “, написа най-младият министър в държавното управление в Киев на 26 февруари.

Малко по-късно Мъск му отвърна в обществената мрежа: „ Услугата Starlink към този момент е дейна в Украйна. На път сме да ви осигурим още терминали “.

„ Благодарим ти, Илон Мъск! Благодарим на всеки, който поддържа Украйна! “, написа Фьодоров.

Starlink service is now active in Ukraine. More terminals en route.
— Elon Musk (@elonmusk)
31-годишният министър е претрупан със задачата да цифровизира Украйна. Мисията на Фьодоров е да построи „ страна в смарт телефон “. Целта на плана е до 2024 година 100 % от всички държавни услуги да бъдат налични онлайн, като 20% от услугите да се дават автоматизирано, без намесата на чиновник от администрацията. Фьодоров желае още един онлайн формуляр да дава достъп до пакет от разнообразни услуги.

Той приключва Запорожкия народен университет, а през 2019 оглавява софтуерното звено в президентската акция на Володимир Зеленски.

Влиза в Народното събрание на страната – Върховната Рада, като част от партия „ Слуга на народа “, а през август 2019 става министър.

Сега Фьодоров работи и по плана " Action. City ", чиято цел е да се сътвори специфичен данъчен режим за IT фирмите.

Тази събота 31-годишният министър разгласи основаването на „ IT войска “, с която украинците би трябвало да отговорят на съветските хакерски атаки, съпътстващи настъплението на войските им в прилежащата страна.

We are creating an IT army. We need digital talents. All operational tasks will be given here:. There will be tasks for everyone. We continue to fight on the cyber front. The first task is on the channel for cyber specialists.
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo)
От Киев приканват хакерския си „ ъндърграунд “ да помогне за отбраната на сериозната инфраструктура и за провеждането на кибершпионски задачи против съветските войски, заяви Reuters още предходната седмица.

" Създаваме IT войска ", написа Фьодоров в Twitter на 26 февруари. „ Нуждаем се от цифрови гении. Ще има задания за всеки. Продължаваме да се борим на кибер-фронта “.

Публикацията му препраща към канал в приложението за известия Telegram, в който е оповестен лист с известни съветски уеб страници. Те са на 31 огромни съветски предприятия и държавни организации, измежду които енергийния колос " Газпром ", втория по величина производител на нефт в Русия " Лукойл ", три банки и няколко държавни уеб страницата.

Kremlin.ru, формалният уеб страница на Кремъл и кабинета на съветския президент Владимир Путин, беше офлайн за известно време в събота след очевидна DDoS-атака.

Според откриватели от компанията за киберсигурност ESET - предходната седмица в Украйна е открит злотворен програмен продукт за заличаване на данни, който е засегнал стотици компютри. Подозренията паднаха върху Русия, която неведнъж е упреквана в хакерски офанзиви против Украйна и други страни. Сред жертвите са били държавни организации и финансова институция.

Англия и Съединени американски щати обявиха, че съветски хакери стоят зад поредност от DdoS-атаки, осъществени предходната седмица, които за малко извадиха от строя украински банкови и държавни уеб страници преди съветската инвазия. Москва отхвърля обвиняванията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР