Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва от

...
Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва от
Коментари Харесай

Илиян Василев пред Dir.bg: Истинските разговори днес няма да станат обществено достояние

Илиян Василев е някогашен дипломат на България в Москва от 2000 до 2006 година От 2015 година той е в забранителния лист за влизане в Русия, публикуван от управляващите в Кремъл. Член е на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, ръководещ сътрудник на " Иновейтив Енерджи Солюшънс " ЕООД, почетен ръководител на Българския стопански конгрес, координатор на Софийско бизнес учебно заведение. Политически анализатор и блогър.

- Г-н Василев, какви са упованията и прогнозите Ви за визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев у нас на 4 и 5 март, по време на която ще се срещне с премиера Бойко Борисов, а делегацията му ще взе участие в българо-руски бизнес конгрес?


- Първо - знаменателно е, че е на идващия ден, а не на 3 март, както нерядко се е случвало. Това издава известна сензитивност, защото съвместяването на националния празник с такава аудиенция нормално измества акцентите и слага този празник в подтекста на края на войната, когато ние би трябвало да честваме възобновяване на държавността си.

А от позиция на наличието на тази аудиенция - тя ще бъде извънредно доминирана от енергийната тематика и плана " Турски поток ", или " Борисов поток ", както аз го назовавам, тъй като той навлиза в последната си фаза. " Булгартрансгаз " разгласи рестарта на търга, който ще приключи на 6 март, а на 7-и ще се отварят офертите. И защото всички знаят, че този търг е фиктивен - в съветските медии излязоха сведения, че към този момент е избрана компанията, тя дори беше посочена - ТМК, в този момент по време на тази аудиенция би трябвало да се уточнят детайлите, да няма някакви разминавания. И най-много методът, по който съветската страна косвено би трябвало да обезпечи финансирането на строителството, тъй като България не може сама да откри тези 1,4 милиарда евро , които би трябвало да вложи.

Иначе - доста са въпросите, които би трябвало да бъдат разисквани. Ще бъде отделено време и на ремонта на наша бойна техника от съветски компании, въобще това са елементи от така нареченото балансиране на Борисов - за всеки да има по нещо, на едните - самолети, на другите - поправки. Ако питате мен - ремонтите са несъмнено дадени пари, до момента в който за другите самолети следва да стане.

Ще има и доста протокол, демарши в интерес на това по какъв начин българо-руските връзки са на небивало високо ниво, а в случай че погледнете с изключение на енергийните планове, които или не стават в първичния тип, или въобще не стават, няма кой знае какъв брой съдържателна страна, никой не слага въпросите от българска страна, които имаме в Русия, в това число за достъпа на български компании на съветския пазар, който от дълго време или е затворен, или просто е неосъществим за навлизане. Така че ще има доста символика, доста проява на персонални връзки, само че рисковете остават и то на доста високо ниво.

- Какви са рисковете?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР