Илиян НисторовТова словосъчетание, кибиците – историци го приписват на Христо

...
Илиян НисторовТова словосъчетание, кибиците – историци го приписват на Христо
Коментари Харесай

Борован спи и вечно ще спи …или защо общината се управлява от нередовно избран кмет


Илиян Нисторов

Това фразеология, кибиците – историци го приписват на Христо Ботев, по пътя му към Околчица, минавайки през Борован като анатема, когато му е отказана помощ с храна и жива мощ за националното избавление от тиранина.

Но през днешния ден 146 година след събитията, тази анатема, сякаш се е трансформирала в сага с латифундистки привкус от латиноамерикански сериал. За какво иде тирада?

На това другояче будно откъм интелектуален капацитет село от 10 год. кмет е госпожа Десислава Тодорова, преподавател по специалност, съжителстваща с локалния земевладелец Евгени Червеняшки и дружно имащи прелестна щерка. Но… още през 2013 година от локалната общинска съпротива е подаден сигнал за спор на ползи на госпожа Тодорова в качеството й на кмет за отдаване чартърен на над 2000 дка общинска земя на съжителстващия с нея господин Червеняшки, както и на годишното снегопочистване на цялата Община Борован. Дотук добре … Но когато става въпрос за обществено консумиране на средства на данъкоплатеца е учудващо и правораздавателните органи във Враца за какво са спинкали?

През 2019 година г- жа Тодорова печели на балотаж още веднъж изборите за кмет на Община Борован със забележителните 10 гласа. Следва още веднъж тъжба в Административен съд Враца, както за наново броене на бюлетините, по този начин и за спора на ползи, която НЕ съдебна експертиза УВАЖАВА, и тя още веднъж получава уверение от ОбИК за това, че е определена за кмет.

Е въпреки всичко ….чак през 2021 година идва Решение на Върховен административен съд ( Върховния административен съд ), с което се удостоверява, че госпожа Десислава Тодорова е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ и предложи на ОИК ( Общинската изборна комисия ) да се събере на съвещание И ДА ПРЕКРАТИ ПЪЛНОМОЩИЯТА й като кмет на Община Борован.

И отсам стартира и сантименталната политико – административна и процесуално – трагична сага с освобождението на госпожа Тодорова от кметския пост. На 09.01.2022 година след постановяване на Окръжна Прокуратура Враца, ОбИК- Борован на свое съвещание анулира с 10 гласа „ЗА“ и 3 гласа „ПРОТИВ“ предходното си решение от 2019 година с което е прието избирането й за кмет.

НО….след процедурна адвокатска консултация госпожа Десислава Тодорова подава тъжба до Административен съд – Враца против решението на ОИК – Борован, и без да извърши Решението на Върховен административен съд и рекомендацията на Оперативна програма – Враца, което не предстои на обжалване продължава да си ИЗПЪЛНЯВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ФУНКЦИИТЕ, КАТО КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН, обосновавайки се че изчаква отговора ВрАС по нейната тъжба. Скоро при започване на февруари ВрАС ще има и решение по тази тъжба … само че какво от това? Върховен административен съд е постановил без право на обжалнане! Точка. Най- трагично – комичния резултат от това нейно „властване“ е, че Врачанската Окръжна Прокуратура, незабавно след решението на Върховен административен съд е възобновила процеса и е предложила на Общински съвет – Борован, да избере до предварителните локални избори, лице ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА – Кмет на Община Борован … но…и до ден сегашен „мнозинството“ съветници ( от явното обграждане на Тодорова и Червеняшки ) в ОбС- Борован не има намерение да направи съвещание с точка в дневния ред за избор на ВрИД – кмет и да се предадат документите за издаване на Указ на Президента на Република България за насрочване дата за предварителни кметски избори …

Тази сага е и знаменателен образец за това, по какъв начин действа ДЪРЖАВАТА в нейното триединство – Законодателна, Изпълнителна ( в чиито ареал са кметските компетенции ) и Съдебна ВЛАСТИ, на територията на Община Борован и Врачанска Област, която Ботев не можа да разсъни през 19 век в условия на султанско поданичество та и до през днешния ден в 21 – ви информативен век.

Явно, жителите на Борованска община към този момент не имат вяра на никой и поради първия на село не имат вяра и на ПЪРВИЯ измежду светиите – ГОСПОД БОГ … Явно и никой от депутатите от 6-ти МИР Враца, както и Областния шеф на Враца, не са загрижени за тази територия в която правоимащия електорат не знае на кой свят е и не пита правонямащите си избраници какво и по какъв начин ще го вършат с цел да живеят съгласно Конституцията на Република България, а не съгласно латифундистки правила …
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР