Илия Кръстев ръководи A Data Pro през последните 10 години.

...
Илия Кръстев ръководи A Data Pro през последните 10 години.
Коментари Харесай

Бумът на IT и на изкуствения интелект е повратна точка както за регулаторите, така и за обществото

Илия Кръстев управлява A Data Pro през последните 10 години. Под негово управление А Data Pro сътрудничи като основен сътрудник на най-големите университети в България, в това число присъединяване на компанията в световната просветителна самодейност на AMEC (Международната асоциация за премерване и оценка на комуникациите). Притежава MBA от Cotrugli Business School, документ за световно ръководство и водачество от Ritsumeikan Asia Pacific University и специализира в развиването на човешките запаси на дребните и междинни предприятия в Tokai University.

Ръководената от него компания завоюва три оценки на Международните бизнес награди – златен Stevie победител в категория „ ИТ отдел на годината “ и две бронзови статуетки, надлежно за звеното на А Data Pro за изследователска и развойна активност - Identrics, и в категория „ Екип човешки запаси на годината “.

По какво се отличава лоялното бизнес разузнаване от нелоялното бизнес разузнаване?

Когато приказваме за бизнес разузнаване, неизбежно някои хора ще мислят, че става въпрос за наблюдаване, други - за шпионаж (промишлен, промишлен, корпоративен), трети - за разузнаване. Всъщност бизнес разузнаването не е нито едно от тях.

Важно е да сложим ясно разграничаване сред бизнес разузнаване и шпионаж. При бизнес разузнаването се употребяват необятен набор от техники, способи, приложения, технологии за събиране, обработка и преструктуриране на данни от разнообразни източници. Това разрешава следващ разбор за създаването и вземането на ефикасни управнически решения, идентифицирането на нови бизнес благоприятни условия, основани на добитите нови познания, предоставящи на организацията конкурентно преимущество, в това число непоклатимост в дълготраен проект. За разлика от корпоративния шпионаж, бизнес разузнаването се прави напълно в границите на закона, спазвайки настоящите регламенти и етични правила.

За да е сполучлива сходна функционалност в една компания, бизнес разузнаването би трябвало да бъде част и основа за взимане на решения от страна на мениджмънта при планирането и създаването на артикули и услуги, навлизането на нови пазари. Ключово е това да е заложено като систематична и целенасочена процедура.

На българския пазар от ден на ден компании и други организации стартират да схващат цената на информацията и бизнес разузнаването, което е натурален развой при усилване на конкуренцията в съответната сфера. Важно е да се приказва за приложението на бизнес разузнаването в ръководството на фирмите, за придобиване на познания за методите на отбрана на данни и информация от стратегическо значение. Нужен е и фокус върху методите за събиране и оценяване на достоверността на данните и информацията в интернет, за държанието на фирмите в цифровото пространство, за информационните политики, за това по какъв начин да схващат и разчитат новините в медиите, поставяйки ги в подтекст.

Бизнес разузнаването на процедура е използвано за всеки вид бизнес, както за огромни интернационалните корпорации, по този начин и за дребни и междинни компании. То дава познания по какъв начин да се събира, ръководи и проучва пазарна информация за взимане на стратегически решения за развиването на бизнеса.

В кои аспекти е съсредоточен медийният мониторинг на A Data Pro, по какво се разграничава от другите, предлагани на българския пазар?

Както ние, хората от бизнеса, по този начин и държавната администрация и политическите водачи би трябвало все по-малко да приказват за мониторинг и от ден на ден за цялостния цикъл на работа с данни и информация, чийто краен резултат е информативен артикул или артикул на бизнес разузнаването, върху който могат да се градят тактики и проекти за деяние. Мониторингът е единствено стъпка в процеса на разчитане на информацията и трендовете, разбора и прогнозирането на измененията във усещанията, отношението и държанието на потребителите или, видяно в политически проект, на гласоподавателите.

В A Data Pro влагаме в създаването на техники и технологии от извличането на данни и информация от разнородни източници (т.нар. мониторинг), през потребление на изкуствен интелект за обработка на естествени езици, класифициращ и анализиращ текстове, до премерване на медийното наличие, известност, настройки и държание. Този развой води в последна сметка до разбор и прогнозиране на трендове и промени в държанието.

Под нашия бранд Perceptica сполучливо съчетаваме технологиите с уникалността на човешкия взор, експертиза и дарба за създаване на връзки в подтекст. Това разрешава доста по-задълбочено схващане на човешкото държание, взаимоотношения, връзки и процеси при взимане на решения. Резултатът е услуги с добавена стойност за организации от всевъзможен вид.

Технологиите ни разрешават да обхванем необятен набор от източници на данни и информация. Това включва, както техния вид, като медии, обществени медии, корпоративни уеб уеб сайтове, държавни и регулаторни уеб сайтове, по този начин и географски, осъществявайки световен мониторинг на наличието на голям брой езици.

Стъпвайки на технологиите и достъпа до огромни масиви от структурирана информация, медийните и бизнес анализатори на A Data Pro основават гъвкави артикули и услуги с добавена стойност, съобразени със характерните потребности на всеки клиент.

Какво съставлява Identrics? Какъв е методът Ви за добиване на подтекст за бизнес разузнаване. Как работи?

Identrics e лабораторията на A Data Pro за изследователска и развойна активност. Една от задачите ни е да интегрираме човешкото познание и схващане с новаторски технологии, изграждайки софтуерен модел, който съчетава качеството на човешките преценки с успеваемостта на технологиите за машинно образование.

На база създаден от Identrics модел вършим световен мониторинг на наличието на обичайни медии, уеб сайтове на компании, органи на правосъдната власт, фондови и стокови тържища и държавни регулатори, индексирането на това наличие и след това неговото пречистване. След пречистване на наличието образоваме машини да правят несъмнено осмисляне на събраната и филтрирана информация. Задачите, които решаваме посредством подготвени машини, са от установяване на сантимент, т.е. отношението към дадени хора, компании или събития, да вземем за пример, изразени в даден текст, до различаване и подредба на именувани обекти - като хора и компании - в даден текст.

Много от плановете ни включват промяна на данни от един формат в различен или с добиване на обстоятелства и познания от неструктурирани текстове, написани на натурален език, като вести или прессъобщения. Сред най-нестандартните ни задания са тези, при които се развиват технологии за осмисляне на информация и данни посредством подготвени машини.

Как интернет консуматор, деен в обществените мрежи, може да се отбрани от нелоялни практики като тези на Cambridge Analytica?

След проблема с Cambridge Analytica се изписа и изговори доста за това по какъв начин да се пазиме от сходни неприятни практики. С бърз обзор в интернет всеки един от нас би могъл да си направи лист с дейности, които би могъл да предприеме, с цел да отбрани персоналните си данни.

Смятам обаче, че следствията от този проблем могат да се преглеждат от няколко вероятности и би могло да се направи доста по-задълбочен метод. Включително и да се показа на обществеността по по-разбираем метод, който да разреши на всеки един от нас да заеме дейна позиция или предприеме съответни дейности.

Ние, потребителите на обществени медии, сякаш в по-голямата си част още веднъж оставихме въпроса за отбраната на персоналните ни данни в ръцете на фирмите и регулаторите. Всъщност това е и наша отговорност и ние като консуматори сме директно заинтригувана страна в този развой.

Твърде малко приказваме и вършим за медийната просветеност и цифровите ни умения. Разбира се, не липсват и положителни начинания както на равнище гражданско общество, по този начин и в корпоративния бранш. Въвеждането от страна на Министерство на образованието на образование по електронното ръководство и медийната просветеност в часовете по гражданско обучение също е една доста добра стъпка напред. На всички нас са ни нужни знанията и уменията да работим с информация и да сме в позиция да преценяме нейната меродавност или опция за операции както с нашите персонални данни, по този начин и с нашия метод на мислене.

Много преди да избухне абсурдът с Cambridge Analytica компании, организации и политически сили са употребявали практики като поведенческото микротаргетиране, създаването на логаритми за разбор на държанието на потребителите, обвързаност към марки, услуги, артикули или политическите ни желания като гласоподаватели, основани на данни и информация, извлечени от нашето държание в обществените медии. Преди Cambridge Analytica ние като консуматори бяхме доста по-малко заинтригувани кой и по какъв начин чете и употребява наличието, което самите ние произвеждаме, персоналните ни данни, страсти и взаимоотношения, които разкриваме през обществените мрежи.

В този смисъл отбраната на персоналните ни данни, която се постанова от регулаторите както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, е единствено част от пъзела. Възможността да се построяват личностни профили от страна на компании, партии и други заинтригувани страни от дълго време не се базира единствено на персонални данни – профилът на личността, желанията и държанието на двама консуматори на една и съща възраст с еднообразно обучение, работа и социо-икономически генезис, могат да се окажат диаметрално противоположни макар всички общи параметри.

Cambridge Analytica са употребявали програмен продукт, сходен на подобен, предлаган като общоприет артикул от огромните софтуерни компании години наред. Разликата е, че той е бил употребен по неетичен метод, и още веднъж са прилагани съществуващи военни способи за психическо влияние.

Частично самостоятелни и интелигентни системи са били употребени във военните технологии минимум от Втората международна война насам. Бурното развиване в последните години на технологиите, в това число машинното образование и изкуствения разсъдък (AI), съставлява повратна точка в развиването на обществото, не просто на технологиите. В вероятност тяхното разширено потребление и досегаемост от елементарните хора ще става все по-голямо и това ще сложи нови провокации както пред регулаторите и обществото като цяло, по този начин и пред нас като персони и държанието ни в обществото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР