Илия ГатевВ област Пловдив към 2022 г. живеят близо 632

...
Илия ГатевВ област Пловдив към 2022 г. живеят близо 632
Коментари Харесай

Нерешените проблеми на Пловдив

Илия Гатев

В област Пловдив към 2022 година живеят близо 632 000 души. Почти 470 000 от тях са в градовете, а 162 000 избират живота на село. Пловдивчани с години търпят куп нерешени проблеми, породени от безхаберното ръководство на ГЕРБ.

Пътни несгоди, препълнени рейсове, неточен график

Печално известният транспортен план за организацията на градския превоз с испанска компания реализатор буксува като закъсал джип измежду люта зима. Първоначално са отпуснати 36 млн. лв., още преди 2 мандата. Впоследствие парите се усилват с още 15 млн. Но, уви - резултат няма и никой не може да провежда придвижването на превоза в града. Пловдивчани с часове чакат за рейс, изключително през уикендите. Почти всички електронни табла на спирките ни демонстрират единствено часа и деня, само че не и времето на идващите транспортни средства.

Проблемът с чистотата на въздуха стои от години

Пловдив е единственият град в България, който е наказан за замърсен въздух преди 2 години. В града има единствено две точки на замерване на въздуха, което е безусловно незадоволително. Има утвърдени средства от Европейски Съюз за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с климатици, само че усвояването не е задоволително. Няма задоволително разяснителна акция от Община Пловдив за изгодата от това. Към днешна дата една трета от семействата са се възползвали от програмата. Като допълнение на това идва и още един факт. Поради незавършените обходни направления на града, придвижването на коли не е пренасочено към покрайнините, а към момента се концентрира в централната част на Пловдив, където е и най-голямото замърсяване.
    
Инфраструктурните планове

Почти всички са стартирани и незавършени. Прах и звук се носи на всички места из града, нали идват избори. В момента най-проблемните точки са стадиите от водния цикъл на бул. " Дунав " и Брезовско шосе. Там се твори с голямо закъснение.
Другата забавна точка е връзката на ул. " Модър " с ул. " Царевец " с пробив под ЖП Линията. Тя се извършва дружно с Южния обходен колектор, който е с обща дължина близо 13 км. Пробивът под Централна гара и елиминирането на Бетонния мост е тежко и тормози всекидневно пловдивчани. С днешна дата се оказва, че ликвидирането на Бетонния мост е неверно ръководство и се преразгледа от локалната управата, същото както и пробива до Водната палата, от което градоначалниците се отхвърлиха.
Към всички тези планове прибавяме ремонтът и разширението на Голямоконарско шосе. Всички те се извършват едновременно и със закъснение, а тук-там осъществяването е некачествено. Проблемът с въпросните планове, за които община Пловдив е направила разплащания е, че ръководителите им не са основали организация, тъй че през месец или два да насочат претенции към ръководещия орган да верифицира разноските.
Има и един забавен факт - част от мечтаните от общината разноски изобщо няма да се възстановят, тъй като по тях има наложени финансови корекции. Сега настояванията за верификациите ще би трябвало да се създадат за по-голям интервал от време, за по-големи суми. Това значи, че по този начин се дават повече средства на изпълнителите на въпросните планове, което води до продължителна инспекция на техните документи. В решението на Общинския съвет за бюджета, който беше признат на последната сесия написа, че Община Пловдив ще дава заеми по плановете с размер до 21 милиона лв., които би трябвало да се възстановят в бюджета до 31 декември 2023 година с верификациите на Управляващия орган.

Пловдив пораства, само че накъде

 
Презастрояване и липса на социална инфраструктура е другият неуреден проблем на Пловдив. Градът на тепетата страда от липса на задоволително зелени площи, детски градини, спортни уреди за всеобщ спорт.

Почистването на река Марица:
задачата невъзможна?

Почистването на река Марица е последващо значимо нещо, с което ръководещите досега не съумяват да се оправят. Властите намерено обявиха, че нямат благоприятни условия да почистят коритото на реката. Това може да има тежки последствия, както се случи в Карловско.

Пари

Финансите на Пловдив са застрашени от огромни дефицити, заради нереалния бюджет, който е гласуван на 27.09.23 година Необходима е незабавна стратегия за финансова стабилизация на Общината. Преди десетина дни кметът Здравко Димитров изиска с писмо безлихвен заем от министъра на финансите в размер на близо 20 милиона лв.. Но подобен страната не отпусна, заради това, че няма решение на Общинския съвет и аргументация на желаните средства. Това значи, че ще пострадат управляваните действия от Общината.
Ала нерешените проблеми се трансферират всяка година към идната. Хората все се надяват на знамение. Дали и по кое време ще се решат проблемите на града, зависи от пловдивчани и техният верен избор на 29-ти октомври. А той е щ1 в интегралната бюлетина за " Българска социалистическа партия за България "!
Авторът е претендент от " Българска социалистическа партия за България " за общински консултант в Община Пловдив с №1 в интегралната бюлетина и преференция  104 > Емблематични здания пустеят и се разрушават

Сградата на Българска народна банка

Това е най-представителната и една от най-красивите постройки в града под тепетата. Тя е монумент на културата от 1985 година и е проектирана от швейцарския проектант Якоб Хайнрих Майер. Разполага с огромен и хубав приемен салон, гишета за обслужване и административни пространства. Притежава и под земята трезор за предпазване на полезности. Има и план координиран с НИНКН за опазване на достоверния й тип. В непосредственост няма самостоятелен паркинг, само че тя е в сърцето на града, на основната пешеходна улица.
Тази постройка с нейната предствителност може сполучливо да приюти археологическия музей с всичките му скъпи експонати и да обезпечи сполучлива защита на най-ценните, в това число и на Панагюрското златно богатство.

Относно мястото на някогашния партийния дом

Тази постройка е строена тъкмо за администрация и също има не малко архитектурни достолепия. Проектирана е от пловдивските архитекти арх. Костов и арх. Сапунджиев. Композиция й е подчинена на златното сечение с  хармонични пропорции. Тя е една от постройките оформящи Централния площад. За съжалени дълги години е неподдържана от градската администрация и е изгубила своя искра. Тъй като е строена в друго време и към този момент не дава отговор на актуалните правила за обитаване има потребност единствено от замяна на дограма със модерни стъклопакети, саниране от вътрешната страна и нова климатична апаратура.
По време на разискванията за нейното срутване и изграждане на Пловдивска опера, архитектите се сплотиха, че мястото е недостъчно за опера. Друг значителен детайл е, че при вероятно уголемение на терена ще се засегне археология, която още не е разкрита. А остава и въпроса.... Къде ще преместим администрацията на Пловдив?! Може би в някоя новострояща се офис постройка...?

На площад Централен е ситуирана и Пощата

 Сградата има своя достоен тип по план на арх. Желязко Стойков.  За страдание по-голямата част от нея е приватизирана, само че страната и общината имат механизми за назад откупуване. Тази постройка, строена в друго време, за аналогови системи за връзки, с големи пространства за инсталациите към този момент е празна и стои на площада като болен зъб.  Чака да се сетим, че може спокойто на поеме нова функционалност.  
Вътрешното пространство е задоволително за нова зала с 1000-1200 места, има задоволително площи за музейни експозиции, репетиционни пространства и други културни прояви. Тази постройка може да възкръсне като едно пловдивско НДК и да е дом за просвета.
Най-важното място за една постройка е местоположението.  А тя е в центъра и то в археологическия резерват, на една крачка от Концертна зала. Какво по-хубаво място. Защо не употребяваме това което имаме като даденост....?
Крайно време е тази игра на " Тука има, тука няма " да завърши.
Нека спрем да местим и разрушавам, а да пазим и надграждаме.....
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР