„Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи

...
„Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи
Коментари Харесай

Йотова: Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение

„ Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата фантазия на всички българи за единство. Шепа герои се изправиха против териториалните кроежи и ползите на Великите сили, демонстрираха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, до момента в който не реализиран обединяване. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в село Славейно, община Смолян. Вицепрезидентът бе посетител на Националния тракийски събор, отдаден на 116 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов, оповестиха от президентството.

В словото си Илияна Йотова посочи отдадеността на всички поданици на Славейно в битката за независимост на Родопския край. „ Те потеглиха на обезверена, само че почтена борба за правдивост “, уточни вицепрезидентът. „ Не се поколебаха и без боязън оставиха костите си по родната земя, с цел да се допре тя до свободата, а българският народ да реализира своето обединяване. С безстрашието си отредиха почтено място на Илинденско-Преображенското въстание в безсмъртната хроника на историята на България, в пантеона на героите на един прочут и обединен народ “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се разгласи изрично срещу опитите за деформиране на историческите обстоятелства. „ Много са гласовете през днешния ден, които разделят героите на наши и непознати. Героите принадлежат на народа, който ги направи такива, в името на който те дадоха живота си “, акцентира Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента пренаписването на историята е оскърбление на паметта на починалите и хилядите, прокудени от домовете си, огорчение към напоената с кръв и сълзи родна земя.

Към събралите се на тържествения протест вицепрезидентът Йотова се обърна с думите: Вие сте почтени наследници на славни хора. Такива сте тракийците – борбени, непокорни, образец за отдаденост и обич към жанр и татковина. Илияна Йотова поздрави Съюза на тракийските сдружения в България за дейната им активност.

Вицепрезидентът Йотова благодари на жителите на Славейно, че не престават да пазят будителския родопски дух и предават на поколенията паметта за предишното. „ Докато разказвате какво е било, ще ни има като народ. Ще ни има, в случай че успеем да върнем децата си в България, в случай че дружно работим за нейния разцвет. Това е нашият дълг към героите ни “, акцентира Илияна Йотова.

По-рано вицепрезидентът участва на панихида за починалите в Илинденско-Преображенското въстание. Жителите на Славейно настояха пред вицепрезидента за целенасочена държавна политика за селата, с цел да се спре тяхното обезлюдяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР