Илиана СлавоваОчевидно е, че на предстоящите избори за Европейски парламент

...
Илиана СлавоваОчевидно е, че на предстоящите избори за Европейски парламент
Коментари Харесай

Ако Волгин стане евродепутат - успех за Кремъл и мръсно петно за БНР

Илиана Славова

Очевидно е, че на идните избори за Европейски парламент залогът за Кремъл е доста висок. Реакцията на Европа против пълномащабната съветска инвазия в Украйна изненада неприятно диктатора Путин и той ще постави най-много старания да инструментализира европейския избор за задачите си. Да нарежда повече

съветски лобисти в сърцето на Европа

посредством депутатските листи – да ерозира нейното единение, институциите ѝ, способността ѝ да реагира съответно на все по-агресивните дейности на Москва.

У нас най-услужливата към Кремъл партия –„ Възраждане “ кани в листата си легендарен рупор на съветската агитация: Петър Волгин. Оказва се, че кандидатурата му е издигната не от една или две, а от 47 структури на партията. Т.е. или управлението се е постарало да му провежда

вълна от „ национална обич “,

или във „ Възраждане “ го възприемат като рокзвезда. Не е ненадейно за партия, изпълняваща съветския дневен ред, само че е скандално, че сюжетът се развива със специфичното присъединяване на БНР. Волгин построи кариерата си на кремълски клакьор в ефира на националното радио, на гърба на българските данъкоплатци. А управлението на медията от години толерира тежненията му.

Едва откакто новината за номинацията му обиколи общественото пространство шефът на БНР Милен Митев съобщи, че в случай че Волгин одобри да е претендент на изборите, повече няма да бъде водещ. Както и всеки различен участник в изборна листа - тъй като ще значи, че е привързан с политическа партия. Излиза, че единствено явното афиширане на политическа обязаност тормози управлението. Системното тиражиране на кремълски разкази (заради което по този начин го харесаха от „ Възраждане “) е ОК? Пиететът му към съветската посланичка Митрофанова не е проблем? Дори архиугодническото му изявление с нея от края на предходната година, съдържащо закани към страната ни, докара само до възбрана за неговото лъчение, само че не и до премахване на Волгин. Самото управление установи, че е нарушил професионалните стандарти и че в изявлението е имало „ не просто агитация, а доста агитация “ (по думите на Даниела Късовска – програмен шеф на радиото до закриването на Програмната дирекция през март тази година).
Нима тиражирането на пропагандните послания на страна, оповестила България за „ вражеска страна “, не е задоволителна причина, с цел да бъде свален от ефир който и да е публицист? Универсалното опрощение на шефовете за правото на „ друга позиция “ в тази ситуация не е нищо повече от измама – лъжливите разкази на съветската агитация не са друга позиция, аинструмент за злонамерено въздействие.

В хибридните си тактики Москва употребява политически партии, обществени фигури, институции и медии, с цел да реализира въздействие върху цялата гласност – от деформиране на публичното мнение до образуване на политически решения на най-високо равнище. В лицето на Волгин

БНР сътвори комфортна за Кремъл обществена фигура,

предоставяйки му опция да постанова проруски тези в публичното схващане – в този момент той е припознат от проруска партия, която най-вероятно ще го изпрати в Европейския парламент, с цел да работи за проруски решения. Да получи по-висока естрада за своята антиевропейска и антинатовска изразителност.

При показаната от управата на БНР лежерност към пропагандата на Москва, на негово място ще се появи различен или други проводници на съветското въздействие. Кремъл в никакъв случай не пропуща такива благоприятни условия. Умее да употребява механизмите и институциите на демокрацията против самата нея. Включително внедрявайки антиевропейски детайли в европейските институции. Разликата е, че Европа поставя старания да укрепи имунната си система против външни похищения, до момента в който у нас те срещат удобна среда.

Става дума за партия, която саботира евроатлантическата ни принадлежност. Да не забравяме, че „ Възраждане “ се опита да прокара референдум, де факто ориентиран против приемането на еврото, а напълно неотдавна внесе в Народното събрание законопроект за излизане на България от НАТО. Последното също е антиевропейски акт предвид на това, че в Европейския съюз участието в Алианса е като документ за благонадеждност. Традиционно страните, кандидатстващи за приемане в общността, първо се причисляват към Алианса и по-късно стават членки на Европейски Съюз.

При естествени условия явяването на партия като „ Възраждане “ на европейски избори би било

политически оксиморон

В изискванията на хибридна война е тренд – обслужващ имперските упоритости на Москва. И казусът не опира само до „ Възраждане “ (преди беше „ Атака “), нито до персоната Петър Волгин (и много други са склонни да обслужват ползите на Кремъл), нито единствено до БНР (медийното ни пространство въобще е податливо).

Проблемът е в това, че механизмите на страната ни – в това число националният ефир – се употребяват за разграждане на държавността. Уязвими са от съветска интервенция. И ще бъде по този начин до момента в който политическата класа и хората на основни позиции не застанат на висотата на своята отговорност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР