Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото е прям, откровен

...
Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото е прям, откровен
Коментари Харесай

Коловати: Левски трябваше да сложи тире или запетая без Мъри

Илиан Стоянов постоянно е забавен събеседник, тъй като е непосредствен, прям и същински. Както се споделя, каквото му е на сърцето, това му е на устата. Коловати даде изявление за " Тема Спорт " от Япония, където живее към този момент близо 18 години. Ето какво сподели той за БФС, родния футбол, националния тим и някогашния му отбор Левски.

Г-н Стоянов, по какъв начин посрещнахте Коледа и Нова година в Япония?

- Опитах да спазя родните, български обичаи за Бъдни вечер и Коледа, а като цяло бе доста претрупан интервал за мен. На Нова година синът ми бе с висока температура и трябваше да се грижа за него. Отделно имахме шампионати с част от тимовете от моята академия, а за край взех 7 момчета от състава на U13 у дома, с цел да гледаме видео и да им оказвам помощ да учат. Всъщност в Япония е наложително на тази възраст всички млади футболисти да изкарат съдийски курс. И това правихме с тях. Разучаваме разпоредбите, изяснявам им и се приготвят за изпит. Това е добра концепция. Така те се учат на почит към съдиите, а някои могат да намерят и предопределение в живота. Отделно, когато става въпрос за другарски мачове или шампионати при по-малките възрасти, може да използваме част от тези играчи да бъдат странични рефери, а да не се заплаща на други.

Как се развива Академия Стоянов?

- Много добре. Доволен и благополучен съм. През април ще навършим 8 години. На този стадий аз имам право да работя с деца единствено до 15-годишна възраст, само че е хубаво, че всички момчета, минали през моята школа, към момента не престават да се занимават с футбол. Моите упоритости са огромни и заради тази причина в този момент съм в контакт с огромна компания, която в случай че реши да влага във футбола и в частност в моята школа, то тогава ще разтеглим активността и задачата ми е да създадем и мъжки тим, който да тръгне от най-долните равнища на японския футбол. Истината е, че ми се работи с мъже.

Като ви чувам, ми се коства, че нямате желание да се завърнете в България?

- Нали знаете, че в никакъв случай не трябва да казваш в никакъв случай. Не е изключено, в случай че в края на март Димитър Бербатов и екипът му съумеят да смъкват актуалната власт и се промени системата у нас, да се завърна. Тогава може да оставя Академията в Япония да работи, а аз да се прибера и да оказвам помощ в България. Но би трябвало да знам, че са прекратени порочните практики, тинята се чисти и е комплициран завършек на шуробаджанащината.

Какво имате поради?

- Проблемите се знаят от всички. Те се натрупат към този момент повече от 15 години. Трябва да се промени системата, мисленето, изпълнителите на всички равнища. Да проработят комисиите, само че да го вършат в името на футбола, а не да извършват нечии ползи. Да се обърне внимание на треньорската школа, да се направи по този начин, че треньорската специалност да има стойност и да бъде уважавана.

В понеделник екипът на Димитър Бербатов внесе подписка с искане конгресът да бъде избирателен. Смятате ли, че този път ще съумеят?

- Не единствено се надявам, само че и го имам вяра. Клубовете видяха, че има опция и хора, които желаят смяната. Пожелавам им да завоюват на конгреса и по-късно да съумеят да извършат промяната. Аз постоянно приказвам най-много със Стилян Петров и му споделих, че ги поддържам и съм твърдо зад тях, само че в случай че видя, че не се оправят или бъркат, или се продължава по остарелия метод, ще им бъда най-големият критик.

Да разбирам ли, че няма да ги подкрепяте единствено тъй като сте другари от дълги години?

- Не, не. Няма да направя грешката и да се изложа като Наско Сираков, който в действителност ме учуди и разочарова с решението си да поддържа Борислав Михайлов. Сираков напусна Изпълкома, тъй като бе несъгласен с политиката, а по-късно поддържа Михайлов и единствено ден по-късно стартира да се оплаква, че нямало смяна. Е, каква смяна очакваше от хора, които години наред си карат по един и същи метод. На всичкото от горната страна Сираков подцени мнението и желанието на огромна част от почитателите на Левски. Защото тук не става въпрос за клубни пристрастия, а за бъдещето на футбола ни.

Но Борислав Михайлов не стопира да се хвали с усъвършенствания в БФС?

- Стига нелепости. Да похвалим Михайлов е все едно да ръкопляскаме на банкомат, че ни е пуснал от нашите пари. Той не е постигнал нищо, което да е плод на неговото управление, а единствено се усвояват едни пари от УЕФА, ФИФА и страната, само че не съм сигурен, че всички отиват по предопределение.

От БФС желаят да назначат вашите някогашни съотборници Георги Иванов и Станислав Ангелов на управителни позиции. Как гледате на това желание?

- Надявам се моите някогашни съотборници да се осъзнаят в точния момент и да не одобряват. Това всичко е прахуляк в очите на левскарите.

Следите ли националния тим?

- За страдание, съм отчаян и заобикалям да ги виждам, само че в това време сърцето ми трепва и по-късно си пущам репортажите. Лоша работа. Този тим няма ядро, няма жанр, а треньорът, по какъв начин се споделяше...

Ясен Петров...

- Да, Ясен Петров единствено нелепости приказва. Сега го докарахме до такава степен, че се надяваме да разгърнем капацитета си против Северна Македония и Гибралтар. Страшно! Но комшиите се гласят да ни бият с разлика... Какво да разясняваме. Крушката си има опашка...

Продължавате да се интересувате от български футбол...

- Разбира се, само че проследявам най-много Левски. Щастлив съм, че Мъри Стоилов се завърна в клуба. Знаете, че по негово решение последните няколко месеца в Левски бяха пъкъл за мен, само че все пак ужасно доста го почитам. Знам, че тогава той защитаваше ползите на клуба. Ако в този момент Мъри не се бе завърнал, то най-вероятно Левски трябваше да постави тире или запетая след името. И всичко това поради реверансите от страна на БФС, които погубиха и ЦСКА, а и неправилната и сбъркана политика. Завръщането на Стоилов освен усъвършенства играта на тима, само че той е обединител, който накара левскарите да се сплотят и да продължат да оказват помощ на обичания тим.
 Легенда на Левски има вяра в качествата на Стоилов и Сираков
Легенда на Левски има вяра в качествата на Стоилов и Сираков

" Имат усет "

В момента се разисква концепция да се сътвори съдружие на последователите, в което да вземем за пример 20 хиляди левскари да дават по 20 лв. на месец и да устоят клуба, а и да взимат решенията...

- Идеята е страхотна и в случай че се реализира, аз ще се включа. Ако би трябвало и с повече пари. Не знам дали тази сума ще е задоволителна, само че ще бъде чудесна помощ, в случай че има един постоянен, сериозен спонсор или притежател. Но тези почитатели ще му бъдат и коректив, като няма да разрешават да се вършат нелепостите от предишното. Вижте единствено преди година какво стана, когато Левски към този момент бе в доста тежко положение. Стоянович докара 7-8 чужденци, бяха платени пари на техните мениджъри, а в последна сметка си потеглиха и нищо...

Каква е вашата рецепта?

- Ще ви дам образец. Исках да изпратя един млад японски халф в Левски. Условието бе да не се заплащат никакви пари, а единствено в случай че се потвърди и бъде продаден, тогава да се заплати на мениджъра му. Всичко бе съвсем готово. Бяхме провели всички диалози, само че реших да го видя в още 1-2 мача против по-сериозни тимове. И тъкмо тогава той се изгуби и аз се отхвърлих. На Левски му трябват играчи освен с качества, само че и със сърце. И аз не бих подвел Станимир Стоилов и почитателите на Левски, които заслужават единствено реверанс и почитание за това, което направиха и не престават да вършат.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР