Илиан Илиев стана шампион с Аполон още през първия си

...
Илиан Илиев стана шампион с Аполон още през първия си
Коментари Харесай

Илиан Илиев пред Nostrabet: Аполон има шансове срещу Лудогорец, ако го срещне в Европа

Илиан Илиев стана първенец с Аполон още през първия си сезон в Кипър. Въпреки че в отбора има доста чужденци, варненският халф се показа на равнище и е със заслуга грандът от Лимасол още веднъж да вдигне купата след дълги години.
В изявление за юношата на Черно море приказва за своето показване и това на Аполон, разкрива какво чака от възможен европейски конфликт с българския първенец и по какъв начин е приел новината, че за първи път е отвън сметките на този селекционер на България.

- Г-н Илиев, каква е Вашата равносметка за първия Ви сезон в Кипър?

- За мен един първи сезон, който е доста добър, защото въпреки всичко Аполон стана първенец след пауза от 16 години. Смятам, че един вкаран гол, три асистенции и участията в доста голови офанзиви демонстрират, че съумях да се приспособявам към стила на игра на тима.

- Чувствате ли, че сте спечелили доверието на треньора?

- Щом играх в 25 мача в тим, който е цялостен с чужденци и е на високо равнище, бих споделил, че съм удовлетворен. Разбира се, желанието на всеки един футболист е да играе в колкото се може повече мачове и се надявам това да се случи през идващия сезон.

- Значи оставате в Аполон?

- Да. Аз имам контракт, усещам се добре в Аполон и нека втората ми година да бъде по-успешна.

- Имаше ли сложен миг в шампионата, в който първото място на отбора беше сложено под въпрос?

- Минахме през един подобен, когато в плейофите започнахме с равенства и в 9 мача нямахме победа. Но ние разполагаме със мощен тим и обединен колектив, и успяхме да излезем от този сложен миг, като спечелихме против главния конкурент Апоел, а по-късно си осигурихме и купата с победа на Арис.

- С какво Аполон съумя да надделее над другите и да победи?

- Ние играхме пряк и бърз футбол, и вкарахме много голове на конраатака. Но освен футболно, а и без топка бяхме мощни, имахме и превъзходен колектив.

- На кой пост Ви употребява треньорът?

- Играх като крило, защото схемата ни беше 4-4-2 или с трима бранители. По принцип аз се усещам добре и когато съм зад нападателя, само че играя там, където ме пусне треньорът и реши, че съм най-полезен.

- Как поддържате връзка с немския треньор и другите чужденци?

- Основно на британски, а с аржентинците е още по-лесно, защото съм играл в Португалия и зная езика. С балканците пък си приказваме на сръбски. Общо сме 16 чужденци.

- Колко аудитория идваше на Вашите мачове?

- За последните срещи нашият стадион, който е с потенциал към 10 000 фенове, беше разпродаден.

- Ако сравните футбола в Кипър и България, каква е разликата?

- В Кипър всеки тим играе открит и бърз футбол, и има пространства. Това е добре, тъй като разрешава на един футболист да покаже в цялостна степен своите качества. Докато в България доста от тимовете се затварят и играят на контраофанзива.

- С каква база разполага Аполон?

- Освен главния терен, имаме и два подготвителни, които се употребяват единствено от мъжете на клуба, защото школата е на друго място. Разполагаме също с огромен фитнес и ресторант, в който се храним сред тренировките. В момента се строи нов стадион за представителния отбор, който ще е подготвен през септември и ще събира 11 000 фенове. На него ще играем от другия сезон.

- Г-н Илиев, в останалите тимове също има доста чужденци. Това не се ли отразява отрицателно върху националния тим на Кипър?

- Дори и да е по този начин, няма по какъв начин да спреш, нито да забраниш на клубовете да притеглят играчи извън. Всеки тим в Кипър може да си разреши такива, откакто е гарантиран, и взема чужденци, с цел да преследва по-високи цели. Във всеки клуб има над 10 непознати футболисти.

- Разкажете, по какъв начин минава един Ваш ден и харесва ли Ви Лимасол?

- Денят ми е обвързван с футбол, с една или тренировки. Живея покрай стадиона и когато не съм там, избирам да си почивам вкъщи, защото съм се съсредоточил и фокусирал напълно върху професионалните си отговорности. В свободното си време обичам да чета книги, а вечер виждам и филми на компютъра. Що се отнася до Лимасол, прекрасен град е. С море като Варна, с хубаво време и хубави гледки. За нощния живот не знам, защото ни е неразрешено да вървим по нощни заведения.

- Аполон стартира присъединяване си в Шампионска лига от третия прелиминарен кръг, в който може да се изправи против Лудогорец. Какво очаквате от един подобен мач?

- Играл съм с Черно море против Лудогорец, тъй че ще ми бъде бъде забавно да изляза против тях и с различен клуб.

- Кой е по-силен – Аполон или Лудогорец?

- И двата тима разчитат главно на чужденци, само че Лудогорец дълги години е първенец. Ако се срещнем с тях, сигурно борбата ще е равностойна и всеки ще има своите шансове.

- Каква е задачата на Аполон в Европа?

- Класиране в групите на Шампионска лига или Лига Европа.

- Вие получавахте постоянно предложения за националния тим, откогато се води от Ясен Петров и изиграхте положителни мачове с Франция и Северна Ирландия. Изненадан ли сте, че в този момент не Ви повикаха за първите дуели в Лига на нациите?

- Единствено селекционерът преценя на кои футболисти да разчита. Моята работа е да давам всичко от себе си за клубния си тим, а оттова нататък кой да бъде поканен в държавния отбор взема решение треньорът.

- Националният тим на Северна Македония се радва на най-силния си интервал в историята. Смятате ли, че е допустимо да се преборим с тях за първото място в групата?

- Аз имам вяра, че можем да го създадем. Пожелавам триумф и шанс на всички в националния отбор на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР