...или поне ни пази от оглупяване Дори и да звучи

...
...или поне ни пази от оглупяване Дори и да звучи
Коментари Харесай

Поумняване чрез удоволствие: Как сексът ни прави по-умни

...или най-малко ни пази от оглупяване
Дори и да звучи тривиално, ще го повторим: сексът не е единствено прелестно, само че и потребно преживяване. Когато го практикуваме, тялото ни е „ разтърсвано “ в дословен и метафоричен смисъл: пали огъня в погледа ни, кара кожата ни да „ сияе “, усъвършенства съня и благотворно въздейства на сърдечно-съдовата ни система. Освен това всички сме наясно, че наслаждението от секса, това, което назоваваме оргазъм, се случва не сред краката ни, а в дословния смисъл сред ушите ни -  в мозъка.

Каква е изгодата от секса за мозъка ни и значи ли това, че е добре да го вършим по-често?


Ставаме по-умни
През 2014 година екип учени от Университета на Мериленд организират проучване, в което потвърждават, че постоянната полова интензивност освен способства образуването на нови кафези в мозъка, само че усъвършенства и когнитивните качества – т.е., започваме да мислим по-бързо и по-добре.

Бари Комисарук, професор по биология и лекар по философия, дружно с екипа си от Университета „ Ратгер “, е посветил 25 години от живота си на изследване на женския оргазъм. В едно от проучванията си, учените събират дами, които се съгласяват да „ свършат “, до момента в който са сложени в скенер за магнитно-резонансна томография (ядрено-магнитен резонанса). Така откривателите могат да наблюдават за невронната интензивност в мозъка на участничките в опита.

Резултатите от опита демонстрират, че по време на оргазъм се задействат към 30(!) . Образно казано, мозъкът блества като коледна елха!

„ В момента на оргазъм притокът на кръв към основния мозък е грамаден. Според мен, в това няма нищо изненадващо и неприятно. Повишеният кръвоток доставя на мозъка нужните му хранителни субстанции и О2 “, разяснява Комисарук.

За съпоставяне: при занимания с интелектуални действия като да вземем за пример решаването на кръстословици, судоку или други игри, изискващи размисъл, се задействат надалеч по-малко области в основния мозък.
Сексът е асистент в битката ни с депресията
Не, той няма по какъв начин да размени положителната психична помощ или потребността от антидепресанти в по-сложните случаи. Той няма да размени и техниките на медитация или други сходни, които ни оказват помощ да се оправяме с неприятните настроения. Връзката сред депресията и половата ни интензивност е много комплицирана, само че най-просто казано, депресивните положения могат да ни лишат от либидото, или – колкото и необичайно да звучи – да го възкресят.

Това, което е несъмнено, е, че сексът може да ни повдигне настроението. По време на секс в мозъкът ни се освобождава цялостен „ коктейл “ от хормони. Оргазмът се съпровожда от синтезирането на невротрансмитери като серотонин и допамин, които са „ виновни “ да се усещаме задоволени и щастливи. Колкото по-често вършим секс, толкоз повече допамин се синтезира, което ни кара да желаеме и още, а мозъкът ни образува връзката „ секс = положително въодушевление “.

Освен това, получаваме и порция окситоцин – „ хормонът на любовта “, както го назовават в известните издания, с помощта на който дамите се усещат по-женствени и надлежно се държат „ по женски “ – проявяват повече деликатност и привързаност към обичаните си хора.

Хормоналният „ проливен дъжд “, който ни залива по време на секс, води до изцяло разпределяне, покачва настроението ни, дава ни по-спокоен сън и най-много ни оказва помощ да се оправяме с изчезналите в всекидневието ни радостни моменти, изключително когато сме в депресивни положения.


По време на секс паметта и концентрацията ни се усъвършенстват
Изследване от 2010 година удостоверява тезата, че с помощта на секса се усилват клетките в хипокампуса – региона от мозъка, която дава отговор за дълготрайната памет. Казано по различен метод, в случай че сте забелязали, че постоянно забравяте къде сте оставили ключовете си или телефона, то е добра концепция да намерите метод по-често да вършиме секс.

Косвено разследване: за дамите след 50-годишна възраст сексът е потребно занятие, изключително в случай че виждат, че имат някакви проблеми с паметта и способността да мислят ясно. Научни проучвания са открили, че когато дамите с такива проблеми се завърнат към постоянния секс или мастурбация, по едно и също време се завръща и способността им да се концентрират в мисленето.

И тъй като сексът е едно от заниманията, които ни оказват помощ да спрем с „ лутането в лабиринта на мислите си “ и да се концентрираме върху това, което се случва тук и в този момент, то постоянно поучават да вземем за пример студентите, да вършат секс по време на изпитните сесии.

…но гледането на порно няма същите резултати

В научните среди и до момента се водят яростни полемики, дали съществува прословутата „ взаимозависимост от порното “ или това е мит, основан от моралистите. Каквато и да е обективната истина, факт е и към този момент е потвърдено, че даже и беглото прекачване на нецензурен изображения въздейства на оперативната ни памет – способността на мозъка ни да резервира информация за време, което е задоволително за потреблението ѝ от другите познавателни системи на душeвността ни.

В едно от последните проучвания по тематиката, резултатите от което са оповестени в Journal of Sex Research, учените организират следния опит: 28 участници са помолени да изпълнят избрани задания, откакто им е влияят с разнообразни по темперамент тласъци – отрицателни, неутрални, положителни и нецензурен. Най-лоши индикатори в осъществяване на дилемите, касаещи потреблението на оперативната памет, демонстрират участниците след разглеждането на нецензурен картинки.


Запазваме по-дълго младежкия си тип
Дехидроепиандростерон или DHEA е хормон, който е директно обвързван с процесите на стареене. При хората, достигнали полова зрялост, той е в огромни размери, само че с годините равнищата му понижават. Проблемът се крие в това, че приемането на огромни количества от този хормон, може да е доста рисково начинание, настояват учените. Ако предозираме хормона, действително се излагаме на заплаха да докараме болести на сърцето, да получим инфаркт, да развием метаболитен синдром и редица други все „ приятни “ диагнози. Казано по-просто, приемането на този хормон може да се случва единствено под наблюдаване на доктор. Има и положителни вести: хормонът можем да си го доставим и по натурален път, като просто се впуснем в полови занимания.

DHEA усъвършенства мозъчната активност, подтиква образуването на нови мозъчни кафези, а като бонус, позитивно повлиява работата на имунната ни система и усъвършенства положението на кожата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР