Или откъде идва сложното омбудсман“? Робот – думата робот идва

...
Или откъде идва сложното омбудсман“? Робот – думата робот идва
Коментари Харесай

5 думи в българския език с интересен произход

Или от кое място идва комплицираното „ омбудсман “?

Робот – думата робот идва от чешкото „ robota “, което значи „ работа “, както и тежък, рабски труд. Тя е въведена от драматурга Карл Чапек, който през 1920 година я употребява в пиесата си „ Росумски универсални роботи “ (R.U.P.).

Самият Чапек декларира, че не той е измислил думата „ робот “, а неговият брат – художникът и писателят Йозеф Чапек. Карл в началото възнамерявал да назова хуманоидните машини „ лабори “, само че след консултация с брат си я трансформирал на „ роботи “.

Мошеник –  тази дума сме я заели от съветския език и произлиза от старославянската дума „ мошна “ – „ торбичка “. Работата е там, че преди време не е имало портомонета и парите са се носили в кесии (торбички). Така крадците на торбичките с пари били наречени мошеници.

Фиаско – в италианския език крушение е остаряла италианска двулитрова бутилка, нещо сходно на нашата стомна. Веднъж италианският комедиант Бианконели решил да изиграе в собствен театър пантомима с такава бутилка, само че претърпял неуспех.

Оттогава „ крушение “ станало нарицателно за актьорски неуспех, а след това стартира да се употребява за синоним на всевъзможен тип неуспех.

Кожа – в древността думата „ кожа “ звучала като „ коза “ и означавала съответно кожата на козата. Впоследствие думата разширила своето значение и почнала да отбелязва обвивката на тялото, както на всяко животно, по този начин и на индивида.

Омбудсман –  малко по малко тази плашещо комплицирана дума си проби път в българския език. Омбудсман в действителност е бранител на правата на хората, а думата идва от шведския език.

Буквално „ омбудсман “ може да се преведе като „ акредитиран мъж “, като корените на думата ни водят чак до старонорвежкото umboðsmaðr:  umboð (пълномощно, упълномощен) и maðr (мъж).

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР