Или как се виждаме отстрани, но не можем нищо да

...
Или как се виждаме отстрани, но не можем нищо да
Коментари Харесай

Реакциите, които нашето тяло не може да контролира

 стой

Или по какъв начин се виждаме в профил, само че не можем нищо да създадем:

Изчервяването

Когато почервеняваме от разстройване, излиза от надзор, взима връх над съзнанието и самоконтрола. Някои хора се изчервяват, когато са смутени, радват се, гневят се и изпитват доста други страсти.

Марк Лири, професор по логика на психиката и невронаука, който учи изчервяването, че реакцията е по-скоро реакция на това, че ви гледат, а не на възприятие за позор. Често повода е в разстройване, само че по-разпространената причина е нежелателното обществено внимание.

За страдание е на практика невероятно да се спре реакцията на почервеняване, един път щом е почнала. Почервеняваме, когато има някакъв стресов фактор. Възможно е да не чувствате стрес, само че в някой миг този фактор е бил пуснат. Може да пробвате да предотврати изчервяването, изучавайки специфични психически способи.

Прекомерното изпотяване

Потоотделянето не е функционалност, която тялото може да управлява, а някои хора се потят повече от други. Около 2-3 % от хората страдат от непредсказуемо неконтролируемо потоотделяне, наречено хиперхидроза. Много хора с хипохидроза страдат освен физически, само че и в обществено отношение.

Често може да чуем за хора, които сменят по 3-4 фланелки дневно, носят единствено тъмни облекла, облекла по няколко пласта, с цел да избегнат разстройствата от многото пот.

Причините за хиперхидроза и до през днешния ден са незнайни, само че съществуват редица ефикасни способи за лекувания, като да вземем за пример лекуване с електрически импулси през потните жлези или инжекции ботокс, които сковават потните жлези.

Сриващият се глас

Спазматическата дисфония е рядко състоние, при което се повреждат вокалните качества. Често страдащите от това заболяване виждат, че гласът става недодялан, а някои букви се произнасят мъчно. При това се нарушават мускулите на ларинкса, които изпитват неочаквани непроизволни конвулсии, което пречи на гласните струни да вибрират и да създават глас.

Това води до сриване на глас, като повода е незнайна. По-рано се смятало, че повода е пт психически темперамент, само че откривателите считат, че за всичко са отговорни нарушавания в централната нервна система.

Днес е невероятно да се излекува това положение, само че могат да се понижат признаците.

Припадането при типа на игли

Тази уплаха постоянно сме я гледали по филмите. В напрегнати моменти героят вижда игла и припада. През 1997 година страха от инжекции публично бил приет и регистриран в Диагностичното и статистическо управление по душевен разстройства.

От боязън от игли страдат към 10 % от хората и това разстройство може да бъде наследствено.

При белонофобията (патологичен боязън от остри предмети), най-известната форма на уплаха от игли, типът на иглава провокира физически резултат на домино, прочут като вазовегална реакция: ценралните нерви реагират, кръвоносните съдове се уголемяват, кръвното налягане пада и човек припада.

В основата на казуса постоянно е чувствителността към болката от пронизване.

Изследователите се пробват да изяснят по какъв метод този боязън възника у човек и може да бъде открит нов метод към лекуването на тази уплаха.

Припадане от музика

Има случаи, когато музиката провокира у слушателя не просто наслаждение, а епилептичен пристъп.

Един подобен случай е обвързван със Стейси Гейл, 24-годишна жителка на Ню Йорк, която припадала всякога, когато слушала музиката на обичания си реализатор.

Изследователите на основния мозък са на мнение, че сходни припадъци се случват, когато част от мозъка, която обработва страстите, асоцирайки се с избрана музика, предизвика региона на мозъка, която провокира припадъците. Около 70 % от хората са способни да управляват припаданията благодарение на лекарства. В някои случаи може да се наложи интервенция на мозъка.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР