CNN Ексклузивно: „Как съм аз в тази война?“: Новата биография на Мъск предлага свежи подробности за украинската дилема на милиардера

...
Илън Мъск тайно нареди на инженерите си да изключат сателитната
Коментари Харесай

Илън Мъск тайно нареди на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа на неговата компания Starlink близо до брега на Крим миналата година, за да попречат на скрита украинска атака срещу руския военноморски флот, според откъс, адаптиран от новата биография на Уолтър Айзъксън на ексцентричния милиардер, озаглавена „Илон Мъск."

Докато украинските подводни дронове, вързани с експлозиви, се приближиха до руския флот, те „загубиха връзка и безвредно се изхвърлиха на брега“, пише Айзъксън.

Решението на Мъск, което накара украинските служители да го молят да включи отново сателитите, беше продиктувано от остър страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според Айзъксън, чиято нова книга ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.

Притесненията на Мъск за „мини-Пърл Харбър“, както той се изрази, не се сбъднаха в Крим. Но епизодът разкрива уникалната позиция, в която се намира Мъск, докато войната в Украйна се разгръща. Независимо дали е планирано или не, той се е превърнал във властен посредник, който американските служители не можеха да пренебрегнат.

Новата книга от Айзъксън, автор на всепризнати биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн, предоставя свежи прозрения за Мъск и как неговият екзистенциален страх от разпалване на по-широка война го е накарал да отхвърли украинските искания за системи Starlink, които те биха могли да използват, за да атакуват руснаците.

След като Русия прекъсна комуникационните системи на Украйна точно преди пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г., Мъск се съгласи да предостави на Украйна милиони долари произведени от SpaceX сателитни терминали Starlink, които станаха решаващи за военните операции на Украйна. Дори когато клетъчните телефонни и интернет мрежи бяха унищожени, терминалите на Starlink позволиха на Украйна да се бие и да остане свързана.

Но след като Украйна започна да използва терминали Starlink за офанзивни атаки срещу Русия, Мъск започна да се съмнява в това решение.

„Как съм в тази война?“ Мъск пита Айзъксън. „Starlink не е предназначено да участва във войни. Беше така, че хората да могат да гледат Netflix и да се отпуснат и да се свързват онлайн за училище и да правят добри мирни неща, а не да атакуват с дронове.“

Мъск скоро разговаря по телефона със съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, председателя на обединените началници, генерал Марк Мили, и руския посланик в САЩ, за да отговори на тревогите от Вашингтон, окръг Колумбия, до Москва, пише Айзъксън.

Междувременно Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна, умоляваше Мъск да възстанови връзката за подводните дронове, като каза на Мъск за техните възможности в текстово съобщение, според Айзъксън. „Просто искам вие – човекът, който променя света чрез технологиите – да знаете това“, каза Федоров на Мъск.

Украински войник изключва своя Starlink на фронтовата линия по време на прекратяване на огъня, обявено от Русия през периода на православната Коледа, 6 януари 2023 г. Украински войник изключва своя Starlink на фронтовата линия по време на прекратяване на огъня, обявено от Русия по време на православната Коледа, 6 януари 2023 г. Клодаг Килкойн/Ройтерс

Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla и частната фирма за изследване на космоса SpaceX, отговори, че е впечатлен от дизайна на подводните дронове, но че няма да включи отново сателитното покритие за Крим, защото Украйна „сега отива твърде далеч и приканва стратегическо поражение“, според Айзъксън.

Неизследваната територия, в която се намираха украински и американски служители – разчитайки на благотворителността на непредсказуем милиардер за комуникации на бойното поле – също доведе до противопоставяне относно това кой ще плати за терминалите Starlink миналата есен.

SpaceX е похарчила десетки милиони от собствените си пари, изпращайки сателитното оборудване в Украйна, според Мъск. И компанията каза на Пентагона, че няма да продължи да плаща сметката за сателитното оборудване, както CNN съобщи за първи път миналия октомври.

След репортажа на CNN Мъск обърна курса, туитвайки „по дяволите... просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно“.

Гуин Шотуел, президентът на Мъск в SpaceX, беше побесняла от обръщането на Мъск, според Айзъксън.

„Пентагонът имаше чек от 145 милиона долара, готов да ми предаде, буквално“, цитира Айзъксън думите на Шотуел. „Тогава Илон се поддаде на глупостите в Twitter и на хейтърите в Пентагона, които изнесоха историята.“

Но SpaceX в крайна сметка успя да постигне сделка с правителствата на САЩ и Европа, за да плати за още 100 000 нови сателитни антени за Украйна в началото на 2023 г., според Айзъксън.

Значението на Starlink във войната не е намаляло.

Миналата седмица САЩ и техните съюзници от „Петте очи“ обвиниха руски хакери, че са атакували комуникациите на бойното поле на украинските командири. Според украинците зловреден код на руснаците е предназначен да прихваща данни, изпратени до сателитите на Starlink.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР